Boek
Nederlands

Ieke en de brieventovenaar

Cees Van Roosmalen (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Ieke en de brieventovenaar
×
Ieke en de brieventovenaar Ieke en de brieventovenaar
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ieke wordt gepest omdat haar vader in een rolstoel zit. Maar als zij het moeilijk heeft, komt er vaak een brief van een geheimzinnige tovenaar die haar troost. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Ieke en de brieventovenaar / Cees van Roosmalen ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Cees Van Roosmalen
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2003
154 p. : ill.
ISBN
90-5933-036-6

Besprekingen

Ieke is een achtjarig meisje en heeft het niet gemakkelijk op haar nieuwe school, ze heeft het gevoel dat ze uitgelachen wordt door haar klasgenootjes omdat haar vader in een rolstoel zit. Vaak komt tot overmaat van ramp het moddermannetje tevoorschijn wanneer Ieke in een hachelijke situatie zit. Het moddermannetje is een kwelgeest die haar uitlacht en uitdaagt waardoor ze allerlei dingen verkeerd begint te doen bv. haar sommen niet meer maken op school. Gelukkig is er ook een brieventovenaar die Ieke stiekem kleurrijke briefverhalen toestuurt en op haar kamer legt. Deze verhalen beuren Ieke op en geven haar steun en inzicht. Ieke schiet heel goed op met haar vader, toch zijn er regelmatig moeilijke momenten omdat haar vader door een ernstige spierziekte in een rolstoel zit. Ieke voelt zich hierdoor vaak verward, soms weet ze niet of ze blij of triest moet zijn. Op een dag komt ze er achter dat haar vader de brieventovenaar is. In het begin is ze kwaad maar eigenlijk is het ook een bi…Lees verder
Ieke, een meisje van acht, wordt op de nieuwe school gepest omdat haar vader in een rolstoel zit. Ook het "moddermannetje" uit haar fantasie zorgt ervoor dat er veel verkeerd gaat. Maar regelmatig krijgt ze brieven met dromen en verhalen om haar op te peppen. Deze komen van een grote tovenaar: haar vader! Naast dagelijkse belevenissen wordt er in dit boek veel aandacht gegeven aan de band tussen het meisje en haar vader. Heel open praten zij over zijn ziekte. De sfeer in het gezin is heel hecht. In de brieven die de vader schrijft, probeert hij de problemen van zijn dochter te relativeren. Ook schemert er troost door voor als hij er niet meer zal zijn. Of de lezers dit verband ook leggen, is de vraag. De dagelijkse belevenissen zijn in een goede, vlotte stijl geschreven; de brieven zijn wat minder toegankelijk. Het boek is verdeeld in korte hoofdstukken en ziet er verzorgd uit. Een aantal vlotte pentekeningen verlevendigt de tekst. Voor meisjes vanaf ca. 8 jaar.