Boek
Nederlands

Van oma mag dat wel

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met vijftien verhalen over Merel en Koen die hun eigen oma als oppas hebben gekregen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Titel
Van oma mag dat wel
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2009
157 p. : ill.
ISBN
9789044324280

Besprekingen

In dit boek staan 15 leuke verhalen om voor te lezen. Ze kaderen binnen één gegeven: de twee kinderen Merel en Koen krijgen een nieuwe oppas. Beiden houden er een andere mening op na over hoe de oppas eruit moet zien en hoe die het beste bij hun kan passen. De verrassing is groot wanneer blijkt dat hun eigen oma ook hun oppas wordt. Samen met oma gaan de kinderen op stap of organiseren ze thuis wel iets. Die verschillende verhalen zijn in dit boek samengebracht en kunnen apart gelezen worden. Toch zou het misschien goed zijn om het eerste verhaaltje als eerste te brengen. Elk verhaal is kort en krijgt enkele leuke illustraties om het voorlezen te ondersteunen. De vele dialogen maken het geheel levendig en bevorderen zo het voorlees- en luisterplezier. [Marleen Lippens]
Vijftien schitterende verhalen die allemaal gaan over Merel en Koen die een nieuwe oppas hebben gekregen. Deze oppas is niet zomaar een oppas, het is namelijk hun hoogsteigen oma! De verhalen gaan over een nieuwe oppas krijgen, over sprookjes voorlezen, een reis met de trein, naar school brengen, een tuintje aanleggen, kamperen en samen gezellig pannenkoeken eten. De verhalen hebben een gemiddelde lengte van tien pagina's en worden verteld in vlot Nederlands, vol grappige, herkenbare, kinderlijke monologen. In de verhalen wordt weinig 'opgevoed', maar juist spelenderwijs veel geleerd. De verhalen zijn geïllustreerd met tal van levendige, kleine en grote zwart-witillustraties (ecoline, inkt, lijn, penseel). Auteur en illustratrice hebben hun sporen ruimschoots verdiend en zijn vele malen bekroond. Met deze uitgave leveren zij een heerlijk staaltje van coöperatief vakmanschap af. Verhalen om vele malen voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar. Over Merel en Koen verscheen ook 'Van op…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties