Boek
Nederlands

Juf moet in de zak

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
Juf moet in de zak
×
Juf moet in de zak Juf moet in de zak
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als de juf dreigt dat Sinterklaas niet in de klas komt op 5 december, komen Rik en Roosje met een stout plan. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Juf moet in de zak / Carry Slee ; tek. van Dagmar Stam
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2005
[36] p. : ill.
ISBN
90-499-2062-4

Besprekingen


Slee, Carry, Stam, Dagmar
Juf moet in de zak
Die morgen is de spanning te snijden in het kleuterklasje van juf Janna: het is immers 4 december en iedereen is gespannen vanwege de komst van Sinterklaas (die in Nederland een dagje eerder zijn intrede doet dan in Vlaanderen). Juf Janna dreigt ermee dat de Sint niet zal komen als de kinderen lastig zijn. Dat vindt de tweeling Rik en Roosje maar flauw en ze besluiten om de juf eens een lesje te leren. Na de middag doen Rik en Roosje, verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet, hun intrede in hun klasje en maken de juf duidelijk dat haar bangmakerij echt niet hoort. Sinterklaas zou het namelijk helemaal niet leuk vinden als hij de kinderen niet kon bezoeken! Toch verkrijgt Zwarte Piet het niet over zijn hart om juf Janna in de zak te steken, want daar is ze uiteindelijk veel te lief voor.
Carry Slee debuteerde in 1989 met verhalen over de tweeling Rik en Roosje. Daarbij is Roosje meestal degene die Rik zover krijgt dat hij meewe…Lees verder
Het is bijna 5 december. Iedereen in de klas is erg onrustig, zelfs juf Janna heeft last van de sinterklaaskoorts. Ze dreigt dat Sinterklaas niet zal komen als de kleuters zo druk blijven doen. Roosje en Rik beramen een plan om de juf aan het schrikken te maken. Stoere Roosje verkleed als Sint en Rik als onwennige Piet komen op school en willen de juf in de zak stoppen en meenemen naar Spanje, maar juf is eigenlijk best lief. De tekst - in twee kolommen gedrukt - laat zich prettig voorlezen. Onder de tekst staat op elke bladzijde een vrolijke kleurenillustraties in de typische Dagmar Stam-stijl. Eigentijds verhaal met populair taalgebruik ("O, o, o, o, o, o, juffie, een klein poepscheterig bangmakerijtje vindt Sinterklaas niet zo erg.") waarin vooral de mondigheid en de zelfstandigheid van de kinderen opvallen. Herkenbaar en luchtig geschreven verhaaltje waaraan in de sinterklaastijd veel behoefte is. Voorlezen vanaf. ca. 4 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Enkele boeken voor kinderen schreef zij onder het pseudoniem Sofie Mileau. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat h…Lees verder op Wikipedia

Suggesties