Boek
Nederlands

De zonnetjesbroek

Carry Slee (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
+1
De zonnetjesbroek
×
De zonnetjesbroek De zonnetjesbroek
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Sara wil haar zonnetjesbroek aan, maar mama wil hem niet tevoorschijn halen. Prentenboek met paginagrote illustraties in zachte kleuren en een eenvoudige tekst over groeien. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Opgroeien
Titel
De zonnetjesbroek
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, 2012
28 p. : ill.
ISBN
9789049925529 (hardback)

Besprekingen

Namiddag. Een huis met een tuin, een moeder met een kind. Poes, Hond en Sara geven elk hun wens te kennen: (resp.) op het gras rollebollen, een duik in de sloot nemen, zonnetjesbroek van zolder halen. Terwijl Hond en Poes hun oorspronkelijke idee niet uitvoeren omwille van het te slechte weer en zich met een andere activiteit tevreden stellen, blijft Sara hardnekkig bij haar besluit, in de prille lente haar zomerbroek aan te trekken die op zolder ligt. Carry Slee maakt strategisch gebruik van de onovertrefbare koppigheid van een peuter, haar psychologische schets van Sara is overtuigend. Eerst probeert de driejarige de zachte middelen uit. Stampvoeten en brullen is de tweede stap in het offensief-om-je-zin-te-krijgen, je eigen boontjes doppen is de derde. Sara ontdekt dat ze is gegroeid en dat ze nu wel bij de deur kan en dat er daarom niet meer genoeg zonnetjes zijn.

De opbouw van dit verhaal steunt op herhaling en voorspelbaarheid: de ontdekkingen van Poes, Hond en Sara word…Lees verder
De boeken van Carry Slee worden door de kritiek niet altijd even juichend ontvangen, maar ze wordt gelauwerd en op handen gedragen door haar publiek. Dit prentenboek in oblong formaat gaat over groeien. Een dreinend kind, Sara, wil per se haar zonnetjesbroek aan, maar haar moeder wil niet naar zolder om het te halen. Tegelijkertijd klimt buiten de poes in de boom en rent de hond met een bal door de tuin. En Sara wil nog steeds haar broek (de logica ontbreekt hier even). Uiteindelijk besluit Sara zelf naar zolder te gaan. Ze vindt de broek en dan ontdekt ze – tegelijk met hond die niet meer door het gat in de heg past en poes die te zwaar is geworden voor de tak – dat ze is gegroeid. De schrijfster wil bij alledrie de figuren de voordelen van het groeiproces aangeven, maar de relatering aan de dieren en de uitwerking van het proces doen gekunsteld aan en maken de verhaallijn voor peuters wat warrig. Het is wel geschreven in gewoon, begrijpelijk taalgebruik. De tekst staat steeds in blo…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties