Boek
Nederlands

Bloody Mary : historische roman over de jeugdjaren van Mary Tudor, dochter van Henry VIII

Carolyn Meyer (auteur)

Bloody Mary : historische roman over de jeugdjaren van Mary Tudor, dochter van Henry VIII

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De jonge Mary Tudor groeit op als kroonprinses totdat haar vader, koning Hendrik VIII van Engeland, een andere vrouw trouwt en zij als dienstmeid van haar stiefzusje moet werken.
Titel
Bloody Mary : historische roman over de jeugdjaren van Mary Tudor, dochter van Henry VIII
Auteur
Carolyn Meyer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mary, Bloody Mary
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2002
176 p.
ISBN
90-209-4804-0

Besprekingen

Bloody Mary, de bijnaam die Mary Tudor, dochter van de Engelse koning Henry VIII kreeg vanwege haar bloedige optreden tijdens haar korte regeerperiode, 1553-1558. Maar daarover gaat het boek niet. Het beschrijft haar eerste twintig levensjaren en toen was er nog geen sprake van dat zij door wreedheid opviel. Integendeel, zij was eerder zelf slachtoffer van de grenzeloze onbarmhartigheid van haar vader en diens later tot echtgenote gepromoveerde minnares Anne. De proloog zet de toon voor het verhaal dat verteld wordt door prinses Mary zelf: "Anne was een heks, dat stond als een paal boven water". Die eerste zin dwingt als het ware tot verder lezen en dan volgt niet een verhaal óver maar het verhaal van Mary Tudor. Ze maakt de lezer in een terugblik deelgenoot van wat haar overkwam tussen haar tiende en twintigste levensjaar. Van prinses, oogappel van haar vader en 'Juweel van Engeland' gedegradeerd tot de status van bastaarddochter wie het leven zo onaangenaam mogelijk werd gemaakt. En…Lees verder
Een in de ik-vorm geschreven levensbeschrijving van Mary Tudor, de eerste dochter van Hendrik VIII. Zij vertelt over haar schokkende belevenissen tijdens haar eerste twintig levensjaren. Haar positie verandert van kroonprinses tot bastaard die als dienstmeid de luiers van haar halfzusje moet verschonen. Het taalgebruik is niet eenvoudig: langere zinnen, moeilijke woorden en ook inhoudelijk wordt er veel gevraagd van de lezer. Er zijn geen illustraties buiten de kleurenfoto van een jong meisje op de voorplat dat verder in rood en wit is uitgevoerd (bloody). Het is een meeslepend geschreven verhaal dat een goed beeld geeft van hoe er in de 16e eeuw werd geleefd aan het Engelse hof, en dat goed het gevoelsleven van de jonge Mary weergeeft. Het boek is geschikt voor lezers vanaf ca. 13 jaar en zeker ook geschikt voor volwassenen met interesse in geschiedenis. Bij jongeren zal het boek mogelijk interesse in geschiedenis opwekken. Vrij kleine druk.