Boek
Nederlands

Het dierenrijk

Caroline Bingham (auteur), Lisa Swerling (illustrator), Ralph Lazar (illustrator)
Reis met de 'kleine wetenschappers' door de dierenwereld. Zo ontdek je waarom katten goede jagers zijn en veel zoogdieren zich kunnen camoufleren. Met veel kleurentekeningen- en foto's. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Het dierenrijk / tekst en red. Caroline Bingham ; geïll. door Lisa Swerling en Ralph Lazar
Auteur
Caroline Bingham
Illustrator
Lisa Swerling Ralph Lazar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Animals
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
64 p. : ill.
ISBN
9789044329841 (hardback)

Besprekingen

Het dierenrijk bevat weetjes en feiten over allerlei dieren. Het gaat goed van start en legt op de eerste dubbele pagina helder uit wat een dier is, met een heel duidelijke onderverdeling in gewervelden en ongewervelden. Elke categorie krijgt dan weer een opsplitsing in subcategorieën. Ook voor oudere lezers is dit een mooi overzicht van klassen en families. En het werk gaat met hetzelfde elan verder, want ook op de volgende pagina’s legt Caroline Bingham heel duidelijk uit wat zoogdieren tot zoogdieren maakt, vogels tot vogels enz. Voorts komen nog reptielen aan bod, amfibieën, vissen, insecten en spinachtigen.
Bij elk onderdeel wordt dan een aspect uitgelicht (zoals 'mensaap of aap', 'vogeleieren', 'bijen', 'een nieuwe huid' enz.) Op het eind vinden we nog een aantal interessante weetjes over de langste, de grootste, de kleinste en dergelijke meer. Elk hoofdstukje wordt overzichtelijk gespreid over twee pagina’s, wat ook bijdraagt tot de bevattelijkheid.
Een aantal …Lees verder
Speels vormgegeven uitgave over het dierenrijk, zowel over gewervelde als ongewervelde dieren. ‘Kleine wetenschappers’, kleine, onderzoekende stripwezentjes nemen je mee door een etalage van kleurrijke facetten van het rijk der dieren. Ze communiceren voortdurend met elkaar over de aangereikte informatie. Uitgelegd wordt wat dieren zijn, wat bedoeld wordt met zoogdieren, dat er ook zoogdieren in zee leven en dat dieren ook een familieleven hebben. Er wordt ingegaan op o.a. eieren leggen, vogels, reptielen, vissen, aapachtigen. Ook begrippen als metamorfose en transformatie krijgen aandacht. Dat gebeurt telkens in korte, rijk gedetailleerde hoofdstukken van twee naast elkaar gelegen pagina’s. Vooral de hoofdfeiten worden vermeld. De kern van het verhaal wordt 'verteld' door talloze kleurenillustraties, tekeningen, beeldende mini-reportages en door de 'kleine wetenschappers' die het lukt om telkens maar weer uiterst slimme vragen te stellen en de antwoorden daarop te geven. Om de tekst…Lees verder

De kleine wetenschappers onderzoeken ... Het dierenrijk

In dit interessante boek komt de jeugdige onderzoeker meer te weten over het dierenrijk. Naast de indeling in grote soorten - zoogdieren, vogels, reptielen, amfibiën, vissen, insecten en ongewervelden - worden een aantal dieren van dichterbij bekeken. De orang-oetan, bever, kikker, spinnen, bijen en sprinkhanen worden doorgelicht. Maar je komt ook meer te weten over het verschil tussen apen en mensapen, het familieleven van de dieren, zeezoogdieren, vogeleieren en –nesten, het vervellen van reptielen, het koraalrif, de groei van een kikkervisje tot een kikker en nog veel meer.
Deze vereenvoudigde versie van de 'breinbrekers' geeft in korte duidelijke teksten meer uitleg bij een heleboel prenten en foto’s over vanalles-en-nog-wat dat met het dierenrijk te maken heeft. De kleine wetenschappers zijn figuurtjes die over de bladzijden heen zwermen, overal in de illustraties opduiken en commentaar leveren bij tekst en beeld. Een kleurrijk, soms wat druk geheel, speels en luchtig opgev…Lees verder