Boek
Nederlands

De wereld van Anne Frank

Carol Ann Lee (auteur)

De wereld van Anne Frank

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Titel
De wereld van Anne Frank
Auteur
Carol Ann Lee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The world of Anne Frank
Uitgever
Amsterdam: Piramide, 2000
111 p. : ill.
ISBN
90-245-4010-0

Besprekingen

Van de Engelse schrijfster Carol Ann Lee verscheen in 1998 Pluk rozen op aarde en Vergeet mij niet, Anne Frank 1929 -1945, een biografie voor volwassenen. De wereld van Anne Frank is een informatief jeugdboek over het leven en de achtergrond van de beroemde schrijfster van Het Achterhuis. In een heldere, bevattelijke taal en geïllustreerd met talrijke originele foto's schetst de auteur een beeld van hoe Anne voor de oorlog opgroeide. Ook de hele periode van onderduiken en haar gevangenschap in vernietigingskampen wordt beschreven. De laatste levensdagen van Anne en haar zusje worden heel sereen, maar realistisch weergegeven.
Elk hoofdstuk start met een citaat van Anne Frank. In het eerste hoofdstuk zegt Anne: "Ik wil wat zien en beleven in de wereld". Het laatste hoofdstuk start met: "Na de oorlog wil ik in ieder geval een boek getiteld Het Achterhuis uitgeven". Om het leven van Anne Frank historisch en geografisch te situeren werd vooraan in he…Lees verder
Het boekje is een uit- dan wel aftreksel van Lee's grote Anne Frank biografie*. Behandeld wordt Annes levensloop met daaromheen het leven van vader Otto. Zo kan ook de publicatie van Annes dagboek worden besproken. Tevens worden achtergronden belicht: de geschiedenis van het nazisme en van Hitlers politieke loopbaan. Dit gebeurt op een over het algemeen wel bevattelijke, zij het soms al te beknopte manier. Aldus vormt het boek, dat enkele zwart-witfoto's bevat, een heel behoorlijke inleiding op Annes eigen teksten. Het verschaft er in elk geval de nodige achtergrondinformatie bij. Er is geprobeerd de taal eenvoudig te houden. Een paar keer is het vergeten van komma's bepaald een struikelblok voor onmiddellijk begrip. Er had ook best een literatuuropgave mogen zijn, 'om verder te lezen'. Vanaf ca. 11 jaar.

Over Carol Ann Lee

Carol Ann Lee (Yorkshire, 20 maart 1969) is een Britse auteur. Ze werd vooral bekend door haar boeken over Anne Frank. Ze heeft enige tijd in Amsterdam gewoond en woont nu (2007) weer in Engeland.

In 2002 baarde ze opzien door in haar boek Het verborgen leven van Otto Frank te verklaren dat Tonny Ahlers de vader van Anne Frank, Otto Frank, zou hebben gechanteerd dat hij zaken had gedaan met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Tonny Ahlers zou verder achter Het verraad van Anne Frank hebben gezeten, maar is het Maarten Kuiper geweest die de Sicherheitsdienst inlichtte, wat leidde tot het oppakken van de onderduikers.

Verder schreef ze ook kinderboeken waarvan Begraven als een koning uit 2005 haar debuut was. Het was een hommage aan haar grootvader die had gevochten in de Eerste Wereldoorlog.

Bibliografie