Boek
Nederlands

Christus kwam niet verder dan Eboli

Carlo Levi (auteur), Margriet Agricola (vertaler)
Autobiografisch getint relaas van de ervaringen van een in 1935 naar een bergdorp in Zuid-Italie͏̈ verbannen dokter en schilder met de tweedeling tussen notabelen en boeren.
Titel
Christus kwam niet verder dan Eboli
Auteur
Carlo Levi
Vertaler
Margriet Agricola
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Cristo si è fermato a Eboli
Editie
2
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2011
296 p. : ill.
ISBN
9789046809990 (paperback)

Besprekingen

Cristo si è fermato a Eboli van Carlo Levi is een monument in de Italiaanse literatuur. Het werk, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, verscheen in 1945. Wegens zijn antifascistische activiteiten werd de jood Carlo Levi in 1933 verbannen naar Gagliano, een verarmd en achtergelaten dorpje in Lucanië. Hij bracht er een jaar door.
De tegenstelling tussen het rijke Italiaanse noorden en de arme Mezzogiorno is genoegzaam bekend. De auteur, geboren en getogen in Turijn, dokter van vorming en afkomstig uit de bourgeoisie, moest zich noodgedwongen aanpassen aan de levensomstandigheden van het zuiden. Toch klikte het tussen Levi en de inwoners van Gagliano. Levi zag echter wel in dat hij afstand moest doen van alles wat zijn kleinburgerlijke opvoeding hem had geleerd om zich te kunnen integreren in een maatschappij die beheerst wordt door bijgeloof, onwetendheid, onderdrukking en onbegrip. Lucania behoort immers niet tot het Italië van de 20ste eeuw. Onderwijs, geneeskunde, indust…Lees verder
Autobiografische roman waarin de auteur, arts en schilder (1902-1975) na zijn aankomst als politieke (antifascistische) balling in 1935 in een bergdorp in Zuid-Italië met allerlei sleutelfiguren in aanraking komt, van de burgemeester via de advocaat tot de priester. Zij belichamen de christelijke officiële wereld, de staat. In zijn dubbelrol van arts en schilder maakt hij later kennis met een andere wereld, die van de boeren die hun eigen weg gaan en liefst helemaal niets met de officiële godsdienst en staat te maken willen hebben. Door zich in de animistische boerenwereld te verdiepen vervreemdt Levi steeds verder van zijn eigen Noord-Italiaanse cultuur. Telkens wanneer hij de boeren als arts wil helpen wordt hij tegengewerkt door staatsdienaren. Hij ervaart zo aan den lijve de fricties tussen de twee naast elkaar bestaande beschavingen. Levi beschrijft in het boek prachtig hoe hij door zijn isolement los komt van de tijd, van alle dingen, van elke doelgerichtheid. Hij ervaart hierbi…Lees verder

Over Carlo Levi

Carlo Levi (Turijn, 29 november 1902 – Rome, 4 januari 1975) was een Italiaans schrijver en kunstschilder. Hij stond ook bekend om zijn anti-fascistisch activisme.

Leven en werk

Levi groeide op in een geëngageerd socialistisch milieu. Hij studeerde geneeskunde en nam al vroeg deel aan het politieke en intellectuele leven. Hij legde zich na zijn studie toe op de schilderkunst en maakte in 1929 deel uit van de Turijnse “Sei di Torino” ("De zes van Turijn"). Korte tijd later richtte hij in Parijs de antifascistische beweging Giustizia e Libertà op. Tijdens het bewind van Mussolini hielp hij politieke vluchtelingen Italië te verlaten, waarbij hij diverse malen werd gearresteerd en gevangengezet. Na de oorlog werd hij redacteur bij het antifascistische blad “Italia libera”. In 1963 werd hij als lid van de Italiaanse Communistische Partij gekozen in het Italiaanse parlement.

Als schrijver brak Levi door met Cristo si è f…Lees verder op Wikipedia