Boek
Nederlands

Sam heeft een knuffeldoek

Cariet Leeuwis (auteur), Erica Ringelberg (illustrator), Maarten Van Kalsbeek (naar het werk van)
Peuter Sam doet van alles met haar knuffeldoek, maar als zij moegespeeld tegen haar moeder aankruipt, gebruikt ze hem eindelijk waarvoor hij is bedoeld: lekker knuffelen. Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Sam heeft een knuffeldoek / geschreven door Cariet Leeuwis ; geill. door Erica Ringelberg ; naar een idee van Maarten van Kalsbeek
Auteur
Cariet Leeuwis
Illustrator
Erica Ringelberg
Naar het werk van
Maarten Van Kalsbeek
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Kimio, © 2007
[20] p. : ill.
ISBN
90-5647-743-9 9789056477431 (hardback)

Besprekingen

De drie boekjes uit deze reeks sluiten qua taal, thema en illustraties naadloos aan bij de leefwereld van kinderen vanaf twee jaar.

In Sam heeft een knuffeldoek is een peuter erg vindingrijk met haar knuffeldoekje: ze gooit hem in de lucht, speelt verstoppertje onder het doek, gebruikt hem als verband, slab of deken voor haar knuffels en maakt er een tent mee. Pas als Sam moe is, zie je waar haar knuffeldoek écht voor dient: om stevig vast te houden en ermee langs haar wang te wrijven op weg naar dromenland.

Dag beestjes! gaat over allerlei kleine kriebelbeestjes die je in de tuin kan ontdekken. De tekst in rijmvorm en de herhalende structuur "zie jij, zie jij wat Pien daar ziet..." nodigen de kinderen uit om meteen het diertje te benoemen. Ook hier zijn er weer sobere, vrolijke tekeningen die interactie uitlokken.

Een zusje uit een ver land richt zich tot iets oudere kinderen vanaf drie jaar. Het boekje behandelt het adoptieproces in een …Lees verder
De fantasievolle peuter Sam heeft een knuffeldoek waar ze heerlijk mee speelt. Ze zwaait ermee, maakt er een tent van en verbindt haar zieke speelgoedbeest ermee. Als ze tenslotte, moegespeeld, tegen haar moeder aankruipt, gebruikt ze hem eindelijk waar hij voor bedoeld is: om mee te knuffelen. De herkenbare situaties zijn met vaart neergezet in bladvullende prenten, waarop de grappige getekende Sam in vrolijke kleuren wordt afgebeeld tegen een helderblauwe achtergrond. De eenvoudige tekst, die per prent zes korte regels inneemt, is afgestemd op peuters en in een witte letter, van wisselende grootte, boven de plaat geplaatst. Naast Sams speelgoedbeest volgt ook een klein, meestal verstopt, muisje het gebeuren; peuters zullen ervan genieten om daar naar te zoeken. Mooi uitgegeven vierkant, peuterboekje met op de schutbladen afbeeldingen van het speelgoed en de knuffeldoek.

Sam heeft een knuffeldoek

Sam is een peuter met een knuffeldoek en met dit doekje doet zij van alles. Het wordt een tent, een dekentje voor Pluim de knuffel, een dansrokje en nog veel meer. Maar al bij al is het een zacht doekje, een echt knuffeldoekje. Vrolijk, eigentijds en duidelijk peuterboekje. Met korte, duidelijke zinnetjes wordt een verhaaltje rond een knuffeldoekje opgebouwd. Als lezer word je op een creatieve manier meegenomen in de wereld van de peuter. Door de eenvoudige taal is het een aangepast boekje voor peuters, een verhaal waar elk kind van die leeftijd zich kan in terugvinden. De tekeningen zijn fel van kleur en duidelijk. Door het kleurgebruik komen ze ook zeer vrolijk over. Over de gehele lijn een leuk boekje.