Siri Bergman doorspit een doos met papieren van haar overleden ex-man Stefan, die zelfmoord pleegde. Ze stuit op een onwaarschijnlijk verband tussen zijn dood en een moord bij het Karlaplan in Stockholm, waarvoor hij mogelijk verantwoordelijk was. Siri besluit de zaak op eigen houtje te onderzoeken.
Titel
Voor je stierf
Auteur
Camilla Grebe Åsa Träff
Vertaler
Bart Kraamer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Innan du dog
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2013
404 p.
ISBN
9789044623796 (paperback)

Besprekingen

Voor je stierf is een boek dat het thrillergenre alle eer aan doet en dat ook nog eens bewijst dat met z’n tweeën een boek schrijven niet alleen mogelijk is, maar ook bijzonder knappe resultaten kan opleveren. Camilla Grebe en Åsa Träff zijn twee zussen uit Zweden die met Voor je stierf al het derde boek rond therapeute Siri Bergman neerpenden. Ze debuteerden in 2010 met Vredig, dat in Zweden ook verfilmd zal worden, en in 2011 volgde Bitterder dan de dood. Maar ook wie de vorige twee delen niet gelezen heeft, is vanaf pagina één mee met dit derde deel. Al zal hij of zij na de laatste pagina van Voor je stierf ongetwijfeld ook de twee andere boeken willen lezen.
Voor je stierf is een boek dat volop inzet op zijn hoofdpersonage. Siri Bergman is therapeute en helpt mensen met uiteenlopende problemen om hun leven terug op de rit te krijgen. Zelf worstelt ze echter ook nog met haar verleden. Ongeveer vijf jaar eerder is haar man Stefan omgeko…Lees verder
Psychologe Siri Bergman is vijf jaar geleden haar man Stefan verloren aan een duikongeluk, of was het zelfmoord? Nu heeft Siri haar leven weer op de rails, ze is gelukkig met haar nieuwe man en met hun zoontje. Maar als ze op zolder tussen de papieren van Stefan iets vindt dat wijst op een verband tussen de dood van Stefan en een onopgehelderde moord uit die tijd, gaat ze, zeer tegen de zin van haar huidige man, op onderzoek uit. De vermoorde man blijkt een oude jeugdvriend van Stefan te zijn geweest. Via flashbacks naar het verleden en Siri’s onderzoek in het heden wordt langzaam duidelijk wat er destijds is gebeurd. Een goed geschreven psychologische thriller waarin ook het privéleven, dagelijks werk en de collega’s van de hoofdpersoon een belangrijke rol spelen. Een zeer boeiend verhaal, niet zozeer door zinderende spanning, hoewel die er zo nu en dan wel is, maar vooral door de goed uitgewerkte intrige en de voortreffelijke sfeer- en karaktertekening. De auteurs, twee zussen, schr…Lees verder

Over Camilla Grebe

CC BY 3.0 - Foto van/door Juliaholke

Camilla Christina Grebe (Enskede, 20 maart 1968) is een Zweeds schrijfster.

Biografie

Grebe werd in 1968 als Camilla Christina Eriksson geboren in Enskede en groeide op in Älvsjö, Stockholm. Grebe behaalde een Civilekonom-graad op de Handelshogeschool van Stockholm. Na haar studies richtte ze de audioboekenuitgeverij Storyside op, werkte als marketingmanager bij Lernia AB en was CEO bij een van Vin & Sprit’s dochterondernemingen.

Carrière

In 2009 debuteerde Grebe met de detectiveroman Någon sorts frid die ze samen met haar zus Åsa Träff schreef. Het was het eerste boek in de Siri Bergman-serie, daarna volgden nog vier delen. Twee romans uit de serie werden genomineerd voor de Zweedse literatuurprijs bästa svenska kriminalroman, Bittrare än döden in 2010 en Innan du dog in 2012.

Van 2013 tot 2016 schreef ze samen met …Lees verder op Wikipedia