Boek
Nederlands

Knofje krijgt een zusje

Burny Bos (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Knofje krijgt een zusje
×
Knofje krijgt een zusje Knofje krijgt een zusje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Tien verhaaltjes over de kleuter Knofje die net een zusje heeft gekregen. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Gezinsuitbreiding
Titel
Knofje krijgt een zusje
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
40 p. : ill.
ISBN
9789025851316

Besprekingen

Knofje* is een scherpzinnig, eigenwijs, lief, zelfstandig meisje. Jong televisiekijkend Nederland heeft haar al leren kennen en in het hart gesloten in de bekroonde televisiefilmpjes die tussen 2001 en 2003 werden uitgezonden. In dit juweel van een boekwerkje krijgt Knofje een zusje. Dit wordt verteld in het eerste verhaal. Vervolgens volgen negen korte Knofje-verhalen waarin ze graag wil proeven van de borstvoeding, een dode egel vindt, met vader gaat zwemmen, een kattige moeder moet pareren en op school met Kees de klassen rond mag gaan op zijn verjaardag. De verhalen zijn beeldend, worden verteld in heerlijk Nederlands, met veel dialoog, rake typeringen en veel gevoel voor emoties van grote en kleine mensen en zijn herkenbaar voor kleuters. Ze zijn beweeglijk en toepasselijk geïllustreerd met kleurige prenten (aquarel, inkt, ecoline) die klein, wat groter en soms paginagroot tussen en in de tekst zijn geplaatst. Auteur en illustrator zijn beiden grootmeesters in hun vak. Het plezie…Lees verder

Knofje krijgt een zusje

In dit boekje zijn verschillende korte verhaaltjes over Knofje opgenomen. Burny Bos schreef deze kleuterverhaaltjes voor het kleutertijdschrift Bobo en eerder waren ze verkrijgbaar in de verzamelbundel 'Knofje'. In tien hoofdstukken maken we kennis met de kleine wereld van Knofje waarin voor een kind toch van alles ophefmakends gebeurt: Knofje vindt een dode egel, Knofjes mama heeft een “kattige” dag, Knofje mag achter op de fiets enzovoort. En het allerbelangrijkste is natuurlijk de komst van een babyzusje, Elisabeth. De verhalen zijn net lang genoeg om in één keer voor te lezen. Een tikje avontuurlijk - zoals Knofje zelf - maar warm en prettig geschreven, zullen ze zeker bij kleuters in de smaak vallen. De expressieve tekeningen van Harmen van Straaten vormen nog een leuk extraatje.

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties