Boek
Nederlands

Knofje en haar geheime hut

Burny Bos (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Knofje en haar geheime hut
×
Knofje en haar geheime hut Knofje en haar geheime hut
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Elf verhaaltjes over de ondernemende kleuter Knofje die steeds aan het wakend oog van haar zwangere moeder ontsnapt. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Dagelijks leven
Titel
Knofje en haar geheime hut
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
40 p. : ill.
ISBN
9789025851309

Besprekingen

Knofje is een ondernemende kleuter. Haar moeder die een baby verwacht, verliest haar regelmatig uit het oog. Dan heeft ze zich verstopt in haar geheime hut of in de wasmand of ze is net bij de buurvrouw op bezoek. Elk verhaaltje van drie of vier bladzijden heeft dezelfde opbouw: expositie, intrige, goede afloop; de structuur van het wegloopverhaal. Knofje is een levensecht personage en moeder en vader voldoen aan het clichébeeld: moederkloek en knuffelvader. Het taalgebruik is toegankelijk en direct, gebruik van spreektaal, met veel dialoog en een grapje op zijn tijd. De tekeningen zijn klein, fijn en kleurig. Het enige wat op het boek aan te merken is, is dat de thematiek niet erg origineel is. Maar zulke verhalen doen het nog altijd goed. De verhalen zijn eerder verschenen in Bobo en in de verzamelbundel 'Knofje' (2001). Ook bekend van televisie en dvd. Ook verkrijgbaar: 'Knofje krijgt een zusje'*. Voorlezen vanaf ca. 3 jaar.

Knofje en haar geheime hut

Knofje is een klein meisje. Ze is erg inventief en avontuurlijk aangelegd. In haast elk verhaaltje is ze wel even zoek zodat haar moeder weer roept: Knofje, waar ben je? Er is een babybroertje of -zusje op komst en dat is ook wel spannend. De elf verhaaltjes zijn zeer herkenbaar voor kleuters: ze willen zo graag groot zijn en uitproberen wat ze zelf al kunnen, met alle gevolgen vandien. De verhalen zijn leuk geschreven in een aangepaste taal en zijn net lang genoeg om voor het slapengaan voor te lezen. De mooie tekeningen van Harmen van Straaten maken het boek helemaal af!

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties