Boek
Nederlands

Istanbul, Istanbul

Burhan Sönmez (auteur), René Van Veen (vertaler)
Vier politieke gevangenen in Istanbul vertellen elkaar -om de kou, angst, waanzin en verveling te verdrijven- volksverhalen en raadsels.
Titel
Istanbul, Istanbul
Auteur
Burhan Sönmez 1965-
Vertaler
René Van Veen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Istanbul, Istanbul
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, [2018]
270 p.
ISBN
9789492086860 (paperback)

Besprekingen

De Turkse auteur-jurist (1965), die tien jaar in Engeland in ballingschap leefde, volgt in zijn derde, bekroonde roman vier politieke gevangenen die in een ondergrondse cel in Istanbul verblijven. Beurtelings worden de dokter, de student, de barbier en de oom opgehaald om ondervraagd en gemarteld te worden. Om de kou, de angst, de waanzin en de verveling in de cel te verdrijven vertellen ze elkaar volksverhalen en raadsels. Naarmate het boek vordert sijpelen meer verhalen over het bovengrondse Istanbul door, en die blijken net zo goed getekend door angst en wanhoop. Een originele politieke roman waarin de machtelozen proberen te overleven dankzij de kracht van verhalen. Het geheel is opgebouwd als een raamvertelling met tien hoofdstukken (net als de Decamerone). Bij momenten wordt het verhaal wat wijdlopig, maar de gedreven, bezwerende vertelstijl grijpt de lezer telkens opnieuw bij de kraag.

Over Burhan Sönmez

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Burhan Sönmez (Haymana, 1965) is een Turkse schrijver van Koerdische afkomst. Zijn middelbare school volgde hij in Polatlı. Sönmez heeft een aantal jaren in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk geleefd.

Zijn eerste roman, Kuzey (Nederlands: Noord), verscheen in 2009. Zijn tweede roman, Masumlar (De onschuldigen), verscheen in 2011. Zijn derde roman, Istanbul Istanbul, verscheen in 2015. ‘’ Labyrinth ’’, zijn vierde roman, verscheen in 2018.

Romans

  • Kuzey (2009),
  • Masumlar (2011)
  • Istanbul Istanbul (2015)
  • Labyrinth (2018)

Externe links

  • www.burhansonmez.com, Officiële website
  • (en) Werken van of over Burhan Sönmez in bibliotheken (volgens de WorldCat-catalogus)