In 1910 vinden aan de Noord-Franse kust mysterieuze verdwijningen plaats. Ma Loute, de zoon van een bijzondere vissersfamilie, weet er meer van.
Onderwerp
Liefde, Transgender
Titel
Ma Loute / dir. by Bruno Dumont; written by Bruno Dumont [e.a.]
Regisseur
Bruno Dumont
Acteur
Fabrice Luchini Juliette Binoche 1964- Valeria Bruni-Tedeschi
Taal
Frans
Uitgever
Twin Pics, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
118 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
5051083110136

Besprekingen

Na veel serieuze drama's zoals Camille Claudel 1915 en Hors Satan maakte de Franse regisseur Bruno Dumont de tragikomische misdaadfilm 'P'tit Quinquin'* (2014). Ook de opvolger is (tragi)komisch en is opnieuw gesitueerd in een dorpje aan de Opaalkust, de geboortestreek van Dumont. In 1910 arriveert de rijke familie Van Peteghem voor hun jaarlijkse zomervakantie. De idyllische sfeer wordt verstoord door mysterieuze verdwijningen, waarover een niet zo slim politieduo zich buigt. Intussen krijgt de transgenderzoon van de familie een verhouding met een ruwe visserman, Ma Loute (Mijn Louis). De recensenten zijn kritisch en geven 2 of 3 sterren. Coen van Zwol (NRC 22-6-'16) schrijft: 'Ma Loute is een unieke film, geschoten in de klare lijnen en frisse kleuren van een Kuifje-album, en met een prikkelende onderstroom van klassenstrijd.' Maar hij vervolgt 'De formele bravoure van Ma Loute is prijzenswaardig, wat niet wegneemt dat de film niets van substantie zegt, nergens heengaat en bijna pro…Lees verder

Over Bruno Dumont

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door YellowFratello

Bruno Dumont (Belle, 14 maart 1958) is een Franse filmregisseur en scenarioschrijver.

Dumont maakte vanaf 1986 tientallen bedrijfsfilms. In 1993 draaide hij zijn eerste kortfilm, Paris (Paris) en in 1997 een eerste langspeelfilm, La vie de Jésus die de Prix Jean Vigo won en genomineerd werd voor de César voor Beste debuutfilm.

Tot en met 2013 heeft Dumont zeven langspeelfilms gemaakt, waarvoor hij ook de scenario's schreef. Zijn films hebben meerdere prijzen gewonnen op het filmfestival van Cannes: voor La vie de Jésus kreeg hij er in 1997 een Caméra d'Or — Mention Spéciale. L'humanité werd er vertoond in 1999 en won de Grote Prijs van de jury, evenals de prijs voor beste acteur (Emmanuel Schotte) en beste actrice (Séverine Caneele). Flandres won in 2006 ook een Grote Prijs.

Outside Satan kreeg in 2011 de Belgische Âge d'Or-prijs.

De films van Dumont tonen vaak extreem geweld en seksueel gedrag, die…Lees verder op Wikipedia