Novice Hadewijch wordt vanwege haar te fanatieke geloof door haar moeder-overste terug de wereld in gestuurd. Als de jonge en welgestelde Céline raakt ze in de ban van een radicale moslim.
Onderwerp
Godsdienst
Taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: Contact Film, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
105 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
9789078716297
mooov

Besprekingen

De Franse regisseur Bruno Dumont (Flandres; La vie de Jésus) werd voor zijn vijfde speelfilm geïnspireerd door het werk van de 13e eeuwse dichteres en mystica Hadewijch. Hoofdpersoon is een jonge vrouw, die onder de naam Hadewijch in het klooster wil intreden. Haar moeder-overste stuurt haar echter terug de wereld in, omdat ze te fanatiek is in haar geloof. Als Céline, een jonge en welgestelde Parisienne komt ze in contact met radicale moslimjongeren. Het gewelddadige einde van de film en de verwarrende epiloog zorgden voor veel discussie. Dumont zelf zegt dat zijn film aan de buitenkant realistisch is, maar inhoudelijk volstrekt surrealistisch. André Waardenburg (NRC 24-3-'10): '(...) Dumont onderzoekt de grens tussen extase en extremisme (...) Hadewijch is een antireligieuze film. (...)' Ronald Rovers (Filmkrant april '10): '(...) een fascinerende provocatie die nog wekenlang blijft rondzingen. Qua tempo en mise-en-scène is Hadewijch een stuk toegankelijker dan Dumonts eerdere films…Lees verder

Over Bruno Dumont

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door YellowFratello

Bruno Dumont (Belle, 14 maart 1958) is een Franse filmregisseur en scenarioschrijver.

Dumont maakte vanaf 1986 tientallen bedrijfsfilms. In 1993 draaide hij zijn eerste kortfilm, Paris (Paris) en in 1997 een eerste langspeelfilm, La vie de Jésus die de Prix Jean Vigo won en genomineerd werd voor de César voor Beste debuutfilm.

Tot en met 2013 heeft Dumont zeven langspeelfilms gemaakt, waarvoor hij ook de scenario's schreef. Zijn films hebben meerdere prijzen gewonnen op het filmfestival van Cannes: voor La vie de Jésus kreeg hij er in 1997 een Caméra d'Or — Mention Spéciale. L'humanité werd er vertoond in 1999 en won de Grote Prijs van de jury, evenals de prijs voor beste acteur (Emmanuel Schotte) en beste actrice (Séverine Caneele). Flandres won in 2006 ook een Grote Prijs.

Outside Satan kreeg in 2011 de Belgische Âge d'Or-prijs.

De films van Dumont tonen vaak extreem geweld en seksueel gedrag, die…Lees verder op Wikipedia