Dvd
Filippijnse talen, overige
De levens van twee grootmoeders die elkaar niet kennen maar wel ongeveer hetzelfde leven leiden, raken elkaar door een daad van zinloos geweld.
Onderwerp
Manilla, Ouderen
Titel
Lola
Regisseur
Brillante Mendoza
Componist
Teresa Barrozo
Taal
Filippijnse talen, overige
Uitgever
De Filmfreak, [2012]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
ca. 110 min.
Aantekening
Filipijns gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717903484890
mooov

Besprekingen

Filipijns drama uit 2009, gelijktijdig uitgebracht met Kinatay*, van regisseur Brillante Mendoza, met Anita Linda, Rustica Carpio e.a. De titel betekent 'oma'. De levens van twee grootmoeders die elkaar niet kennen maar wel ongeveer hetzelfde leven leiden, raken elkaar door een daad van zinloos geweld. De ene is de oma van een vermoorde kleinzoon, de ander juist de oma van de dader. Beide grootmoeders moeten vechten tegen het oneerlijke rechtssysteem. Coen van Zwol (NRC 17-11-'10) geeft 4 (van 5) balletjes: '(...) [red./Mendoza's] brille schuilt in het vermogen de kijker de Filipijnse realiteit bijna fysiek te laten ervaren. Je ruikt de rottige, zompige stank bijna, de ruis van de stad dringt door tot in je poriën. (...) Lola is een ontroerende hommage aan de moeders en oma's die in de matriarchale Filipijnen alles regelen. En een droef commentaar op armoede die elke moraal erodeert, alles reduceert tot een transactie.'

Over Brillante Mendoza

CC BY 3.0 - Foto van/door Masha Kuvshinova at https://www.flickr.com/photos/kuvshinova/

Brillante "Dante" Mendoza (San Fernando, 30 juli 1960) is een Filipijns filmregisseur. Mendoza won in zijn carrière als filmmaker vele prijzen, waaronder die van beste regisseur op het Filmfestival van Cannes in 2009 voor zijn film 'Kinatay'. Hij is daarmee de eerste Filipijnse regisseur ooit die deze prestigieuze prijs won.

Biografie

Mendoza studeerde schone kunsten en reclame aan de University of Santo Tomas in Manilla. Hij begon zijn carrière als production designer voor film, televisie en theater. Hij werkte aan films als Takaw Tukso' (1986), 'Private Show' (1986), 'Olongapo' en 'The Great American Dream' (1987). Daarnaast was hij een veelgevraagd production designer voor reclamefilmpjes.

In 2005 begon Mendoza met het maken van speelfilms. Zijn films kenmerken zich door "de neo-realistische ruwe stijl en zijn duidelijk geworteld in de sociale context van de hedendaagse Filipijnen". In 2008 is er voor het eerst een film…Lees verder op Wikipedia