Boek Nederlands

Vrolijk Pasen, Paultje

Brigitte Weninger (auteur), Eve Tharlet (illustrator)

Vrolijk Pasen, Paultje

Brigitte Weninger (auteur), Eve Tharlet (illustrator)
  • Vanaf 3-5 jaar
Konijn Paultje en zijn broertjes en zusjes weten dat de paashaas bestaat, maar ze kunnen hem niet vinden. Dan krijgt Paultje een goed idee. Prentenboek met zacht ingekleurde houtskooltekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Konijnen
Titel
Vrolijk Pasen, Paultje
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Eve Tharlet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Frohe Ostern ! Pauli
Editie
4
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789055795291 (hardback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Het is lente. Konijntje Paultje hoort dat de paashaas een mand vol beschilderde eieren bij de kinderen gaat verstoppen. De broertjes en zusjes van Paultje gaan vol verwachting in het bos op zoek naar de paashaas, maar ze kunnen hem niet vinden. Paultje besluit zijn teleurgestelde familie te helpen: hij zal zelf voor paashaas spelen. Samen met zijn onafscheidelijke knuffel Klaasje zet hij zich urenlang aan het werk om voor elk van hen een gepaste verrassing voor te bereiden. De volgende morgen is iedereen inderdaad blij verrast. En Paultje nog het meest van allemaal, want zelfs hij heeft een cadeautje gekregen.

De met aquarelverf ingekleurde potloodtekeningen ogen fris en vrolijk. Net als in de voorgaande prentenboeken overheersen bruine, grijze, blauwe tinten met toch ook veel plaats voor het frisse lentegroen. Anders dan bij bv. Paultje, waar is Klaasje? of Paultje krijgt een zusje zitten er in dit verhaal geen diepgaand verdriet of jaloersheid. Uit het verhaal b…Lees verder
Paultje, het konijn, heeft vier broertjes en zusjes. Op een dag ontdekken ze het bestaan van de paashaas, maar ze kunnen hem nergens vinden. Paultje verzint een plan voor de teleurgestelde konijntjes: hij speelt zelf stiekem voor paashaas. Het omslag toont een aantrekkelijke illustratie van een konijn dat paaseieren beschildert, hetgeen de nieuwsgierigheid wekt. Binnenin illustraties over telkens twee pagina's in dezelfde techniek: een schetsmatige houtskooltekening, ingekleurd met hardere pastels (krijt en verf) in aquareltechniek. De illustraties zijn vrolijk, maar ook rustig qua sfeer. De tekst is in de illustraties geplaatst en is vanwege de simpele plot plus illustraties voorleesbaar ondanks de woordkeus (beschilderd, opgewonden, bedding). De doelgroep wordt ook aangesproken door het eind-goed-al-goed en de 'liefheid' van het verhaal. Paultje is bekend uit meer prentenboeken. Vanaf ca. 3 jaar.