Boek
Nederlands

Dank je wel, lekkere appel !

Brigitte Weninger (auteur), Anne Möller (illustrator)
+1
Dank je wel, lekkere appel !
×
Dank je wel, lekkere appel ! Dank je wel, lekkere appel !
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een kind vertelt over de ontwikkeling van pitje tot appel aan de boom. Informatief prentenboek met grote tekeningen in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Appelen
Extra onderwerp
appels, prentenboeken, Appel, Fruit
Titel
Dank je wel, lekkere appel ! / Brigitte Weninger ; ill. Anne Moller
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Anne Möller
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Danke, kleiner Apfel !
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2001
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-511-9

Besprekingen

Fris en vrolijk, informatief en fraai geïllustreerd. Met deze kwalificaties doe je een boek als Dank je wel, lekkere appel! geen onrecht. Het verhaal is net zo rond als het fruit dat erin beschreven wordt. Het begint met een kind dat een appel ziet hangen: "Kijk eens, wat een mooie appel. Prachtig rood en rond en glad." Het eindigt met hetzelfde kind dat de appel zojuist heeft geplukt: "Ik ben blij dat ik je op mag eten. En ik hoop dat alle kinderen op de hele wereld ook zulke lekkere appels kunnen eten. Dank je wel, lekkere appel!"

In de korte tijd die in werkelijkheid tussen die twee momenten zit, laten Weninger en Möller zien dat binnen in die appel een geheim schuilt: een ster, een ster met bruine pitjes. Vervolgens zie je hoe zo'n pitje, in de grond gestopt, openbarst en er wortels en blaadjes tevoorschijn komen. Op de volgende bladzijde is het jaren later en is het plantje een volle boom geworden die in de lente roze kleurt van de bloesem, waarin bijen het stuifm…Lees verder
Prentenboek waarin de ontwikkeling van de appel vanaf een pitje tot een boom, waaraan appels groeien die geplukt en gegeten worden, geschetst wordt. De paginagrote duidelijke tekeningen, gemaakt in plakkaatverf in grove penseelstreken en met stukjes uitgescheurd en geknipt papier zijn het belangrijkst. Zij vertellen het verhaal. Er zijn leuke details op te onderscheiden die de kinderen zelf kunnen benoemen. De tekst is ondersteunend en beschrijft in een enkele zin wat er te zien is. Informatief prentenboek, uitstekend geschikt voor het onderwijs en om in een kring te bespreken. Mensen spelen een ondergeschikte rol, de informatieoverdracht is het belangrijkst. Vanaf 4 jaar. Stevig uitgevoerd, gedrukt op een mooie, stevige kwaliteit papier.

Suggesties