Boek
Nederlands

Mies is raar

Brigitte Minne (auteur), Marja Meijer (illustrator)
Roel is erg blij met zijn gekke oppas-oma; ze bedenkt steeds weer nieuwe dingen. Verhaal geschreven op twee niveaus om samen met beginnende lezers te lezen. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Grootouders
Leesniveau
AVI 1
Titel
Mies is raar / Brigitte Minne ; met ill. van Marja Meijer
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2004
[68] p. : ill.
ISBN
90-448-0128-7

Besprekingen

Dit boek maakt deel van de nieuwe reeks Samenleesboeken van de uitgeverijen Clavis en Delubas. De reeks behelst tien boeken voor eerste lezers (AVI 1 en 2). Mies is raar behoort tot het tweede niveau in de reeks (niveau B, AVI 1, na ca. 5 maanden leesonderwijs). De meeste zinnen in het boek worden door ervaren lezers voorgelezen. Nu eens na drie voorleesregels, dan weer na één, komen een of meer zinnetjes voor prille lezers. Die zinnen zijn groter afgedrukt -- ik vind dat de vetjes gedrukte zinnen van vroegere afleveringen uit de serie, zoals lees maar mee, roos! van Marijke Bouwhuis en Heidi Smits, een aangenamere bladspiegel opleverden. Naar de regels van het AVI-systeem, bevatten de zinnen een klein aantal éénlettergrepige woorden.

Het verhaal is opgedeeld in 15 hoofdstukken van telkens drie, vier pagina's. De hoofdpersonages zijn Roel en zijn oma Mies. Mies is de ondeugende grootmoeder die zo gebruikelijk geworden is in de kinderliteratuur. Ze ziet eruit als …Lees verder
Oma Mies is een byzondere oppasoma. Ze doet vreemde dingen zoals tijdens een circusvoorstelling in een kinderwagen duiken; haar grootste droom is een nachtje slapen in het oerwoud. Mama en Roel toveren de kamer om tot een oerwoud en zo kan oma in een hangmatje slapen. Leuk origineel verhaal over een oma die ieder kind wel zou willen hebben. Het verhaal is op twee niveaus geschreven. Het kleine lettertype is voor de ouder/volwassene of een ouder kind (AVI-5) en vormt het overgrote deel, wat gedrukt is in een groot lettertype is voor het kind dat begint met lezen (AVI-1). De illustraties in een gecombineerde techniek passen goed bij het verhaal; ze zijn sfeervol en kleurrijk en lijken qua stijl erg veel op die van Ingrid Godon. Een boek dat op twee niveaus gelezen kan worden en daarom langer aantrekkelijk blijft; het kan voor moeilijke lezers een stimulans vormen om samen een boek te lezen. Een aantrekkelijk, mooi uitgevoerd oefen- en leesboek voor 6 jaar en ouder.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties