Boek
Nederlands

Boontje

Brigitte Minne (auteur), Miriam Voet (illustrator)
+1
Boontje
×
Boontje Boontje
In de reeks:
Dobbel. Tweede leerjaar; 2003-2004, 2
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sien is jarig; zij krijgt een poes. Sien en Boontje worden dikke vrienden. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 4, AVI M4
Titel
Boontje / Brigitte Minne ; met ill. van Myriam Voet
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Miriam Voet
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: De Boeck, 2003
30 p. : ill.
ISBN
90-455-0917-2

Besprekingen

Bij uitgeverij De Boeck, bekend van onder andere de Okapi's en andere leermaterialen voor het lager onderwijs, komen dit jaar verschillende 'Dobbel'-boekjes uit. 'Dobbel' is een reeks met leesverhalen en doe-opdrachten voor kinderen uit het eerste en tweede leerjaar. Op het eind van elk boekje vind je een lijst met tips en opdrachten voor de jonge lezer zelf en een blad met informatie voor de meelezende volwassene. De reeks is ingedeeld in Dobbel 1 voor het eerste leerjaar en Dobbel 2 voor het tweede, en op de kaft staat telkens het AVI-niveau aangegeven.

Wie met eerste lezers werkt, weet dat je kinderen niet alleen de techniek van het lezen moet bijbrengen, maar dat leesplezier bij dat proces niet vergeten mag worden. In het eerste boekje uit de Dobbelreeks, wat is mis? Van Paul de Becker, staat leesplezier centraal. Het boek bestaat uit een tiental dubbele bladzijden waarop een aantal activiteiten afgebeeld staan. Een heleboel dingen kloppen niet: zo zwemt er in de was…Lees verder
Sien wordt acht jaar en krijgt een poes, Boontje. Ze worden dikke vrienden. En dan gebeurt er iets… Tweede deel uit de Dobbel-reeks voor het tweede leerjaar. Een verhaal waarin een kind zich kan inleven: een huisdier is leuk, maar moet ook verzorgd worden. De 28 getitelde hoofdstukjes beslaan steeds een pagina met wisselend om de tekstblokken heen de illustraties. Korte, enkelvoudige zinnetjes, bestaande uit maximaal drielettergrepige, begrijpelijke woorden, gebruik van hoofdletters en interpunctie. Elke zin begint op een nieuwe regel. Royaal, duidelijk lettertype; de titels zijn vet gedrukt, stevig wit papier. Achterin een lijstje vragen aan de jonge lezer en een pagina nuttige tips voor wie meeleest om samen tot een optimaal resultaat te komen. De tekeningen zijn duidelijk, royaal, herkenbaar en uitgevoerd in frisse kleuren; ze spelen in op de tekst. Harde kaft met vrolijke illustratie in kleur. Vanaf 7 jaar om zelf of samen te lezen.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia