Boek
Nederlands

Opschepper, liegbeest

Bies Van Ede (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jos wil ook graag verre reizen maken, net zoals zijn klasgenootje Olaf. Wanneer de vader van Jos op reis gaat, bedenkt hij een truc waardoor het lijkt alsof Jos ook mee is. Daar kan Olaf niet tegenop. AVI-E4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Leugens, Reizen
Extra onderwerp
AVI5, a5, liegen
Leesniveau
AVI 5
Titel
Opschepper, liegbeest
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Meerhout: Zwijsen-Infoboek, 2006
39 p. : ill.
ISBN
90-276-0173-9 9789027601735

Besprekingen

Een van Jos zijn klasgenootjes, Olaf, wil altijd overal beter in zijn en zijn verhalen moeten altijd mooier zijn. Jos vindt Olaf helemaal niet aardig, maar weet niet goed hoe hij tegen Olafs verhalen op kan bieden. Wanneer Jos bij oma logeert, komt hij te weten dat Olaf helemaal niet op skivakantie is. Wat zal hij met deze informatie doen? Een boek op AVI-E4 uit de 'Zonnetjes'-serie* die aansluit bij de thema's van Veilig Leren Lezen en geschreven is voor kinderen die aan het begin van het derde schooljaar alle letters kennen en de mkm-woorden kunnen lezen. Dit verhaal sluit aan bij kern twaalf met als thema 'op reis'. Elke zin begint op een nieuwe regel. Gebruik van hoofdletters en alle leestekens. Een groot lettertype met schreef, een ruime interlinie en een wisselende regellengte zorgen voor een rustige bladspiegel. De illustraties in gemengde technieken bevatten een mooie vlakverdeling en rustige kleuren. De illustraties passen goed bij de sfeer van het verhaal. Vanaf ca. 7 jaar.

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd behorend bij het boek Tophits<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties