Boek
Nederlands

Het allerlaatste puzzelstukje

Bies Van Ede (auteur), Kees de Boer (illustrator)
+1
Het allerlaatste puzzelstukje
×
Het allerlaatste puzzelstukje Het allerlaatste puzzelstukje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Ruben voelt zich erg eenzaam omdat zijn ouders door hun drukke werk geen tijd voor hem hebben; bij zijn overgrootmoeder vindt hij de liefde en aandacht die hij zoekt. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Het allerlaatste puzzelstukje / Bies van Ede ; met tek. van Kees de Boer
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Kees de Boer
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Het leven van Ruben
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
91 p. : ill.
ISBN
90-276-7745-X

Besprekingen

Ruben voelt zich erg eenzaam omdat zijn ouders vanwege hun drukke werk geen tijd voor hem hebben. Bij zijn overgrootmoeder vindt hij de liefde en aandacht die hij zoekt. Hij ontdekt dat in haar tuinhuisje een zwerver woont waar zijn oma kennelijk geen weet van heeft. Hij sluit vriendschap en samen helpen ze oma als zij door een val in het ziekenhuis terecht komt. Gelukkig komt het ook weer goed met zijn ouders nadat een zusje is geboren. Aardig verhaal dat goed de haast binnen het moderne gezin weergeeft en daardoor zeker herkenbaar is voor de doelgroep. Het taalgebruik is eenvoudig en de verhaallijn met korte hoofdstukken heeft voldoende spannende momenten om te blijven boeien. Met enkele zwartwitillustraties. Dit boek verschijnt in de serie Het leven van... waarin de dagelijkse beslommeringen van een kind centraal staan. Op de voorkaft van het aantrekkelijk uitgevoerde boekje fietst Ruben verdrietig naar oma. Vanaf ca. 9 jaar.

Het allerlaatste puzzelstukje

Met twee workaholics in huis, voelt Ruben zich aan zijn lot overgelaten; niemand heeft tijd voor hem, niemand kijkt naar hem om. En hoewel zijn ouders voor hem al geen tijd meer hebben, komt er nog een klein zusje bij! Ruben overweegt ernstig om van huis weg te lopen, totdat zijn overgrootmoeder hem leert dat juist hij, Ruben, het belangrijkste puzzelstukje van de puzzel is. Alle boeken uit de serie ‘Het leven van…’ zijn specifiek geschreven met als doel aan te sluiten bij de leefwereld van negen- à tienjarigen. Ieder kind zou zich in één van de boekjes wel in het hoofdpersonage moeten kunnen terugvinden. De thema’s in de boekjes zijn dan ook zeer uiteenlopend. Handig is dat op de achterflap van elk boekje zowel de leeservaring en het AVI-niveau, als het thema staan vermeld. De verhaallijn is steeds vrij simpel, klassiek en met een happy end, de woordenschat is eenvoudig en de zwart-witillustraties zijn sober. Dit zijn geen boeken om van te genieten, maar boekjes om het lezen in te oe…Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd behorend bij het boek Tophits<…Lees verder op Wikipedia

Suggesties