Titel
Vrouw. / teksten Betty Mellaerts ; foto's Lieve Blancquaert
Auteur
Betty Mellaerts
Fotograaf
Lieve Blancquaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2003
237 p. : ill.
ISBN
90-209-4964-0

Besprekingen

Vrouw. bestaat uit tien levensverhalen van bekende en minder bekende vrouwen, aangevuld met veertig vrouwenportretten, allen boven de leeftijd van veertig, gemaakt door fotografe Lieve Blancquaert, die zelf op de rand van de veertig staat. Veertig bijna lichtgevende vrouwenportretten tegen dezelfde lichtblauwe achtergrond. Blote schouders en geen juwelen. Alles en niets te verliezen. Trots en zacht.

Veertig is de leeftijd waarop het voor een vrouw anders wordt. De kinderwens moet noodgedwongen worden opgeborgen; de huid is nooit meer strak te krijgen; een kleurschampoo verbergt niet langer het grijze haar. Aan de vrouw de keuze: haar leeftijd aanvaarden of er met alle cosmetische en plastische middelen tegenin gaan.

Voor Betty Mellaerts en Lieve Blancquaert stond het van in het begin al vast: de vrouwen in het boek zouden vrouwen zijn die 's ochtends in de spiegel kijken en uit hun rimpels de verhalen van hun leven durven lezen. Ze staan symbool voor de vele vrouw…Lees verder
De auteur, journaliste en van de Belgische radio bekend als interviewster, portretteert een tiental vrouwen van boven de veertig uit uiteenlopende beroepsgroepen (schrijfster, journaliste, fotomodel, arts, zangeres, caféhoudster enzovoort). Ze voerde met hen gesprekken over hun leven, werk, idealen en relaties. De meeste van de beschreven vrouwen zijn vooral in België bekend, maar ook Germaine Groenier en Fay Lovsky behoren tot de geportretteerden. De geïnterviewde vrouwen worden samen met veertig andere rijpere vrouwen in beeld gebracht door een bekend Belgisch fotografe. In portretten en foto's (in kleur en zwart-wit) schetsen de auteurs een mooi beeld van een levensfase waarin steeds meer de essentie van de persoon zichtbaar wordt. Een plezierig leesbaar boek met aansprekende foto's van vrouwen in een meestal weinig zichtbare levensfase.

Over Betty Mellaerts

Betty Mellaerts (Brussel, 6 juli 1955) is een Vlaams presentatrice en journalist. Jarenlang presenteerde ze het interviewprogramma Het Vermoeden op Radio 1, maar daarnaast verleende ze haar medewerking aan en presenteerde ze vele andere radio- en televisieprogramma's.

Biografie

Ze behaalde een regentaat Nederlands-Engels-Geschiedenis.

In 1977 begon ze haar radiocarrière bij BRT 2 Omroep Brabant, waarvoor ze op 17 mei 1979 het enige concert dat Vangelis in Brussel gaf presenteerde. Enkele jaren later stapte ze over naar Radio 1 waar Kwintessens en het Middagmagazine volgden. Van 1983 en tot eind 1991 presenteerde ze Het Vermoeden, het legendarische radioprogramma in een productie van Paul Jacobs, elke middag tijdens weekdagen op Radio 1. Van 1983 tot 1991 was ze ook de presentator van het televisieprogramma Kunstzaken.

Van 1992 tot 1994 presenteerde ze op Radio 1 Het Einde van de…Lees verder op Wikipedia