Boek
Nederlands

Porselein

Bettina Drion (auteur)
Een jonge vrouw komt er toevallig achter dat haar grootvader in de oorlog NSB-er was.
Extra onderwerp
Familiekronieken
Titel
Porselein
Auteur
Bettina Drion
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Baarn: Marmer, 2011
286 p.
ISBN
9789460680335 (paperback)

Besprekingen

Porselein is een ijzersterk verhaal in dubbel perspectief van Bettine Brion.
Susan is een jonge, pas gescheiden vrouw, die door toeval het vermoeden krijgt dat haar grootvader weleens fout kon geweest zijn in de Tweede Wereldoorlog. De bewuste grootvader is altijd een vage figuur gebleven, verdwenen in het tumult van de oorlog. Net voor de bevrijding werd hij geëxecuteerd als landverrader. Susan kan niet vatten welk verhaal daarachter schuilgaat. Waarom was haar grootvader lid van de NSB? En wat heeft hij gedaan dat leidde tot zijn terdoodveroordeling?
Het verleden is niet verdwenen, nog niet. De grootvader van een vriendin krijgt de Joodse Yad Vashem onderscheiding omdat hij tijdens de oorlog een joods gezin verborg, en blijkt de afgewezen verloofde van Susans grootmoeder te zijn geweest. Op de koop toe groeit er iets tussen Susan en Michiel, wiens grootvader net als die van Susan op de bevolkingsdienst werkte. Ook hij werd terechtgesteld, nadat hij verraden werd als…Lees verder
De net gescheiden Susan gaat met haar dochtertje in het huis van haar overleden oma wonen. Kort daarna wordt ze door een toevallige ontmoeting op het spoor gezet van de geschiedenis van haar grootvader. En dat valt niet mee. Nooit was er gesproken over het feit dat hij (als NSB-er zoals blijkt) aan het eind van de oorlog niet omgebracht is als slachtoffer, maar als dader. Een van zijn taken was om als opsporings-ambtenaar gegevens van joden te achterhalen. Afwisselend beschrijft Drion (1968) in deze onderhoudende roman, die is gebaseerd op werkelijke familiefeiten, het verhaal van Susan zoekend naar de waarheid (en verrast door een nieuwe liefde) en het (uiteindelijk tragische) leven van haar grootouders. Met veel kennis van zaken wordt het NSB fenomeen behandeld. De roman laat zich vlot lezen, bevat veel authentieke details, geeft een goede karaktertekening van de hoofdpersonen en is evenwichtig opgebouwd, waarbij heden en verleden goed tot hun recht komen. Kleine druk. .