Boek
Nederlands

Thuis eten we apentaart

Bettie Elias (auteur), Isabelle Vandenabeele (illustrator)
+1
Thuis eten we apentaart
×
Thuis eten we apentaart Thuis eten we apentaart
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De nieuwe meester doet onaardig tegen Achmed en ook de kinderen beginnen hem te pesten. Gelukkig heeft hij een stel fijne vrienden! Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Racisme, Vriendschap
Titel
Thuis eten we apentaart / Bettie Elias ; met ill. van Isabelle Vandenabeele
Auteur
Bettie Elias
Illustrator
Isabelle Vandenabeele
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2003
72 p. : ill.
ISBN
90-448-0151-1

Besprekingen

Kort verhaal over Achmed, een Marokkaanse jongen uit de derde klas* die op school in de problemen komt omdat de nieuwe meester een hekel aan buitenlanders heeft. Als hij van diefstal wordt beschuldigd, verdedigen zijn vrienden hem. Hierdoor gesterkt, durft hij weer op te komen voor zichzelf en trots te zijn op zijn nationaliteit. Door de beperkte hoeveelheid pagina’s (of schrijfstijl?) komen personen en achtergrond beperkt uit de verf. Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken (2 tot 4 pagina's) en wordt ondersteund door enkele paginagrote, sterk gestileerde houtskoolschetsen. Het verhaal is gescheven in eenvoudige zinnen, weinig samengesteld en veel directe rede. Ook het woordgebruik en de verhaallijn zijn simpel. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Bettie Elias

Bettie Elias (Hasselt, 14 september 1953) is een Vlaams schrijfster.

Elias is administratief en financieel directeur van een strategisch adviesbureau. Ze heeft vier kinderen en twee kleinzonen en woont in Hasselt. Naast haar professionele carrière is zij ook een jeugdauteur. Door haar kinderen verhaaltjes voor te lezen, kreeg Elias zin om zelf in de pen te kruipen, met succes. Ze debuteerde in 1983 en mocht sindsdien al verschillende prijzen in de wacht slepen.

Centraal in haar boeken staan levensechte situaties die aansluiten bij de leefwereld van kinderen. Ze kaart onderwerpen aan als vriendschap (Jan en Jan) en verdriet (Water van zout), maar ook ernstigere thema's gaat ze niet uit de weg. Zo schrijft ze in Thuis eten we apentaart over racisme en in De meester is een schat over kindermishandeling. In 2005 start ze met een serie boeken over kinderrechten. In het eerste boek, Weg, zien we hoe Dinar moet vluchten uit Kosovo en…Lees verder op Wikipedia