Boek
Nederlands

Het lange afscheid van Charlie St. Cloud

Ben Sherwood (auteur)

Het lange afscheid van Charlie St. Cloud

Een veelbelovende student neemt een baantje als verzorger van een begraafplaats om contact met zijn overleden broer te houden.
Onderwerp
Broers, Dood, Liefde
Titel
Het lange afscheid van Charlie St. Cloud
Auteur
Ben Sherwood
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The death and life of Charlie St. Cloud
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2006
288 p.
ISBN
90-443-1650-8 9789044316506

Besprekingen

Bij het openslaan van Charlie St. Cloud van Ben Sherwood wordt de lezer verrast door een citaat van Pierre Teilhard De Chardin: ‘We zijn geen menselijke wezens met een spirituele ervaring; we zijn spirituele wezens met een menselijke ervaring.’ Het maakt je benieuwd naar wat komen zal, en toch ook een tikkeltje sceptisch. Een citaat maakt of kraakt, zegt men soms. Wat zal het hier worden?
Het verhaal is dat van Charlie en Tess, ingebed in de flashback van ene Florio Ferrente, die het verhaal inleidt en afsluit, maar gaandeweg ook een actief personage wordt. Hij vertelt over het grootste wonder dat hij in zijn brandweercarrière aanschouwd heeft. Hij redt Charlie uit het auto-ongeluk waarbij Sam, zijn jongere broer, de geest geeft. Letterlijk dan. Charlie werkt en woont dertien jaar lang op het kerkhof waar heel zijn dagindeling draait rond het moment van zonsondergang, het moment waarop Charlie Sam kan zien in de tussenwereld.
Zo’n dikke 170 pagina’s later duikt Tess …Lees verder
Charlie St Cloud veroorzaakt een auto-ongeluk waarbij zijn jongere broer om het leven komt. Zelf wordt hij na een langdurige hartstilstand weer bijgebracht en daarna ontdekt hij dat hij contact heeft met overledenen. Hij neemt een baantje aan op het kerkhof en ontmoet bij zonsondergang niet alleen zijn broertje, maar ook vele andere overledenen. Zij bevinden zich in een fase tussen het aardse en het eeuwige leven in. Charlie ontmoet de vrouw van zijn dromen, maar zij verongelukt in haar zeilboot op zee. Charlie ontmoet haar dan op het kerkhof en stelt tot zijn afgrijzen vast dat ook zij gestorven moet zijn. Uiteindelijk vindt hij haar lichaam en weet haar weer bij te brengen. Prachtige, ontroerende en subtiele roman over afscheid, liefde en troost. Ondanks het bijzondere onderwerp komt het verhaal, dankzij de beeldende schrijfstijl van de auteur (journalist voor o.a. NBC en New York Times), heel natuurlijk en geloofwaardig over. Vrij kleine druk.