Boek
Nederlands

Een ramp overleven : waargebeurd

Ben Sherwood (auteur), Marjo Frings-Latour (vertaler)
Journalistiek onderzoek naar de factoren die ervoor zorgen dat mensen rampen, ongelukken en andere beproevingen overleven, mede aan de hand van concrete gevallen.
Bevat
Een breinaald door het hart: de drie regels van de Overleversclub Standbeelden in de storm: waarom zoveel mensen sterven ook al hoeven ze dat niet Negentig seconden om je leven te redden: wat je wel en wat je niet moet doen bij een vliegtuigongeluk Het orgaanverhaal: wie leeft en sterft op de spoedeisende hulp De supersonische man: hoeveel van het leven kun je echt controleren? Verlost uit de muil van de leeuw: gebed, wonderen en de kracht van het geloof De danseres en de engel des doods: waarom overleefde ze de Holocaust? De wetenschap van het geluk: waarom goede dingen altijd dezelfde mensen overkomen Knuffel het monster: hoe angst je leven kan redden Te gemeen om te sterven: maakt de wil om te leven een verschil? Het veerkrachtgen: wie stuitert terug en wie niet? Waar ik niet aan doodga: waarom tegenspoed goed voor je is Het overleversprofiel: ontdek jouw overleverspersoonlijkheid Jouw overlevers-IQ: wat voor een type overlever ben jij? Jouw overlevingsinstrumenten: wat zijn jouw drie sterkste punten?
Onderwerp
Overleven, Rampen
Extra onderwerp
WAA
Titel
Een ramp overleven : waargebeurd
Auteur
Ben Sherwood
Vertaler
Marjo Frings-Latour
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The survivors club
Editie
1
Uitgever
Houten: Het Spectrum, 2010
391 p. : ill.
ISBN
9789049102678 (paperback)

Besprekingen

In zijn voorwoord bij Een ramp overleven stelt Ben Sherwood dat het boek zal gaan over de 'menselijke factoren bij overleven'. Aan de hand van een aantal waargebeurde verhalen van modale mensen die door de omstandigheden danig op de proef werden gesteld, onderzoekt de auteur hoe het komt dat sommigen er op de een of andere manier in slagen overeind te krabbelen bij overweldigende tegenslagen. Op die manier gaat hij na of overlevenden van rampen anders zijn dan modale mensen. Centraal staan vragen als: Waarom blijven maar weinig mensen kalm en beheerst onder extreme druk, terwijl anderen in paniek raken en de mist in gaan? Waarom komen sommigen tegenslagen te boven terwijl anderen instorten en het opgeven?

De auteur voelt hij zich al lang aangetrokken tot verhalen van mensen die onder druk staan. In het bijzonder was hij gefascineerd door het verfilmde boek Overleven, het verbazingwekkende relaas van een vliegtuigongeluk in de Andes, waarbij de passagiers 72 ijskou…Lees verder
De ene persoon overlijdt bij een ramp of ongeval, terwijl een ander persoon dit wel overleeft. In dit boek wordt aan de hand van concrete, waargebeurde verhalen (bijvoorbeeld over vliegtuigrampen, de Holocaust en dergelijke) ingegaan op de vraag welke menselijke factoren bijdragen aan het overleven van dergelijke beproevingen. Factoren die een rol spelen, zijn bijvoorbeeld angst, rationeel denken, paniek, de wil om te overleven, vechtlust, aanpassingsvermogen en dergelijke. In het eerste deel wordt beschreven wat men nodig heeft om te overleven, in (het veel beperktere) deel twee staat de vraag centraal wat voor type 'overlever' de lezer is. Het zeer populair geschreven boek bevat een beperkt aantal zwart-witfoto's. De auteur is een bekende Amerikaanse journalist. Interessant voor iedereen die op vlotte wijze kennis wil nemen van overlevingsstrategieën.