Boek
Nederlands

Weeën in de nacht : ervaringen van een vroedvrouw

Weeën in de nacht : ervaringen van een vroedvrouw

In de reeks:
Titel
Weeën in de nacht : ervaringen van een vroedvrouw
Auteur
Beatrijs Smulders
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2002
127 p.
ISBN
90-215-3932-2

Besprekingen

In Nederland vinden meer dan 30 procent van de geboortes nog steeds thuis in de vertrouwde omgeving plaats. En ook in ziekenhuizen is polyklinisch bevallen veeleer een regel. Het gevolg is dat zwangerschap en geboorte nergens in de westerse wereld zo natuurlijk verlopen, zo weinig gemedicaliseerd zijn. Nauwelijks acht procent van de Nederlandse vrouwen vraagt een ruggenprik (haast driekwart in Frankrijk) en er vinden zo'n twaalf procent keizersneden plaats (in de VS vijfentwintig procent). Hoe onafhankelijker de vroedvrouw is, hoe sterker de aanstaande moeder haar zelfstandigheid tijdens de bevalling hard kan maken en dat geeft een enorm zelfvertrouwen.

In Weeën in de nacht troont de vroede vrouwe Beatrijs Smulders ons mee naar haar geliefkoosde bevallingsoord, de eigen thuis van de aankomende moeder. In zestig korte hoofdstukjes beschrijft ze haar werk, geeft ze tips aan de ouders, vaders en moeders, tips ook aan verloskundigen. Niets blijft onbesproken, geen onderwerp …Lees verder
De auteur van gerenommeerde titels als 'Veilig bevallen' (1996)* en 'Veilig zwanger' (1999)** heeft in dit boek een weerslag gegeven van haar werkzaamheden als vroedvrouw. In korte stukjes beschrijft zij hoe het beroep van verloskundige zich in de jaren heeft ontwikkeld en welke specifieke aspecten het beroep kent. Bijvoorbeeld het oproepbaar zijn in relatie met het eigen sociale leven, het deel uitmaken van een bijzonder persoonlijk moment uit het leven van andere mensen en natuurlijk de spanning tijdens een bevalling. Er komt een aantal bevallingservaringen aan bod die specifiek de aanwezigheid en inmenging van de verloskundige weergeven. De toekomstige ouder die op zoek is naar tips over hoe het wel en niet moet, wanneer een bevalling wel of niet goed gaat, komt bedrogen uit, het boek gaat echt over het beroep vroedvrouw/verloskundige. Ondanks dat een geschikt boek voor mensen met interesse in het beroep van de verloskundige.

Suggesties