Boek
Nederlands

Slim

Bavo Dhooge (auteur), Leen Van Durme (illustrator)
De slak Slim wil graag een sneeuwberg beklimmen en dan naar beneden glijden op ski's. Onderweg naar de sneeuw neemt hij steeds meer dieren mee in zijn huisje. AVI-M5. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 5
Titel
Slim
Auteur
Bavo Dhooge
Illustrator
Leen Van Durme
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
41 p. : ill.
ISBN
9789059323674

Besprekingen

Zowel Bavo Dhooge als Leen Van Durme zijn gekend in de wereld van de kinder- en prentenboeken. In dit boek vertellen ze het verhaal van Slim, een wat ongewone naam voor een slak, die verwijst naar het feit dat iedereen gelooft dat hij heel slim is. Jammer genoeg is hij dat echter niet. Hij is traag en denkt lang na. Omdat hij veel mee te sleuren heeft, zijn hele huis, zweet hij bovendien veel. Daarom wil niemand hem aanraken en is hij veel alleen. Nu heeft Slim echter echt een slim plan: hij wil op ski's de sneeuw afdalen, dan zal hij snel zijn. De lange weg naar de sneeuw is een weg vol ontmoetingen: spinnen, mieren, een bromvlieg en een glimwormpje vormen het bonte gezelschap van Slim, dat zijn huisje omvormt tot een hotel. Ondertussen gaat Slim langzaam verder, richting zijn doel, maar helaas weegt het huisje toch wel iets zwaarder dan voorheen en gaat hij dus ook trager vooruit. In de tussentijd hebben zijn gasten het ook nog eens moeilijk om met elkaar overweg te kunnen... Tot Sl…Lees verder
Huisjesslak Slim is onderweg naar de sneeuw; hij wil de sneeuwberg beklimmen en afdalen op ski's. Onderweg laat hij dieren in zijn huisje wonen, waardoor zijn huisje steeds zwaarder wordt. Deze dieren helpen hem op hun beurt om zijn droom verwezenlijken. Centraal staat het voorrang geven aan anderen, ook al kost je dat steeds meer inspanning. Met vaart en gevoel geschreven fantasierijk verhaal met leuke vondsten in korte zinnen, vol dialoog (AVI-M5). Verzorgd uitgegeven stevig boek met blauw omslag, waarop de huisjesslak met schoorsteen en een vrolijke sneeuwpop staan afgebeeld. Voorzien van zachte, fijne potloodtekeningen in kleur van gepersonifieerde dieren. De auteur is bekend van meer boeken en is bekroond. Hij schrijft behalve kinderboeken ook boeken voor volwassenen en teksten voor documentaires, commercials, films en televisie. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Slim

Slim is een slak. Hij is traag. Daarom denkt iedereen dat hij hard nadenkt, maar dat is niet zo. Op een dag staan er twee spinnen te liften. Slim neemt hen mee in zijn huisje. Tot er plots vier mieren uit de aarde komen gekropen. Zij willen weg omdat ze te weinig worden betaald om tien uur per dag te werken in de mijnen onder de grond. En Slim neemt hen ook mee. Met een huis volgeladen gaat Slim op weg naar de sneeuw. Want hij heeft er genoeg van om overal te laat te zijn. Hij wil één keer in zijn leven snel zijn. Hij wil van de berg naar beneden skiën. Met de hulp van zijn vriendjes komt Slim op de top van de heuvel. Maar hij heeft geen zin om naar beneden te glijden, want dan blijven zijn vriendjes boven en is hij weer helemaal alleen. Maar iedereen wil terug zijn eigen weg gaan. Terwijl ze in het huisje alles bij elkaar zoeken, voelen ze net een aardbeving: Slim glijdt weg, de heuvel af en komt gelukkig op tijd tot stilstand. Nu kunnen ze samen verder want het huis is eigenlijk een…Lees verder

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, eveneens in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance redacteur en recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prijzen

Zijn…Lees verder op Wikipedia