Boek
Nederlands

De speler

Bavo Dhooge (auteur)
+1
De speler
×
De speler De speler
Genre:
Na het verlies van zijn baan en vrouw gaat een man helemaal op in het naspelen van filmpersonages.
Extra onderwerp
Psychologische literatuur, film
Titel
De speler
Auteur
Bavo Dhooge
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Baarn: Marmer, 2012
246 p.
ISBN
9789460680878 (paperback)

Besprekingen

Bavo Dhooge, auteur van een zeventigtal boeken die zonder uitzondering de letter S in de titel dragen, is filmregisseur van opleiding. Zijn kennis van de filmwereld en van alles wat er van dichtbij of van ver mee te maken heeft, is de inspiratiebron geweest voor . Alleen al de opbouw van de roman is duidelijk op film gebaseerd: de verschillende hoofdstukken worden ‘sequenties’ genoemd, de binnendelen ervan — de verschillende scènes dus — worden telkens ingeleid met summiere regieaanwijzingen die de lezer moeten helpen om zijn weg te vinden in het verhaal. En dat Dhooge in zijn verhaal een aantal keren alludeert op bekende films, ligt voor de hand: … Aardig meegenomen alleszins voor de lezer die ook zijn filmklassiekers kent. voert een man een tonele, Jacques Satine, die na zijn mislukte loopbaan in het onderwijs wat bijklust als figurant. Een rol op het achterplan dus, weinig betaald ook, en meteen de aanleiding voor zijn vrouw Stella om een eind te maken aan hun relatie. Dan neemt Sa…Lees verder
De nieuwe tragikomische roman van de Belgische schrijver en regisseur (1973) heeft als hoofdpersonage de nogal sukkelige dromer Jacques Satine. Nadat hij als docent wordt ontslagen, neemt hij als filmliefhebber een baan aan als figurant, maar wordt ontslagen omdat hij daarin te veel opvalt. Als hij zich bijna monomaan bezig houdt met het bestuderen van de kunst van het figureren aan de hand van talrijke films, is de maat voor zijn vrouw vol en verlaat ze hem. Dan gaat hij een tijd beroemde filmpersonages naspelen, bijvoorbeeld de man in het echtscheidingsdrama Kramer versus Kramer. Dat levert wrang-humoristische situaties op, waaruit Satine zich vaak nog net uit kan redden. Als hij de nieuwe minnaar van zijn vrouw gaat naspelen en daarna zelfs een bedrijf voor het naspelen van gestorvenen opricht, is het eind snel zoek. De auteur beschrijft zijn thema van de vermenging van werkelijkheid en illusie op prettig leesbare wijze. Net als 'Starr' van zijn landgenoot Patrick Conrad is het boe…Lees verder

Over Bavo Dhooge

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Samuel Dhooge

Bavo Dhooge (Gent, 31 januari 1973) is een Vlaams schrijver.

Biografie

Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Sint-Lievenscollege te Gent, studeerde hij Film & Televisie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, eveneens in Gent. Zijn eindwerk, de kortfilm 'Warmwatervissen', werd geselecteerd op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent.

Na zijn studies werkte hij vier jaar als copywriter-scenarist in een productiehuis en als freelance redacteur en recensent, onder meer voor HUMO en Ché.

Hij kende zijn literair debuut in 2001 met de roman 'Spaghetti'. Sedertdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'.

Hij woont en werkt in Gent.

Prijzen

Zijn…Lees verder op Wikipedia