Boek
Nederlands

Vijftig

Bavo Claes (auteur)
Satirische, erotische komedie waarin drie Vlamingen in het jaar 2000 de grens van ‘vijftig’ passeren; hun levensdrift en lust worden overschaduwd door de naderende ouderdom en alle drie worden ze wakker geschud uit hun routineuze bestaan.
Onderwerp
Ouder worden
Titel
Vijftig
Auteur
Bavo Claes
Taal
Nederlands
Parallele titel
50
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2015
453 p.
ISBN
9789460013331 (paperback)

Besprekingen

Mannen houden van wulpse decolletés

Roman. Bavo Claes trekt in Vijftig een wrang taalbouwsel op over vijftigers die de pedalen kwijt zijn én geobsedeerd blijven door vrouwenborsten.

De omroepsters zijn afgevoerd, maar de nieuwsankers nog niet. Misschien herinnert u zich nog zo'n toonbeeld van soliditeit: Bavo Claes. Zelfs bij de grootste wereldrampen vertrok de ideale schoonzoon geen spier én bleef hij gestaald in afstandelijkheid. Kom daar nu maar eens om bij al die journaallezers met hun verplichte portie meelevende mimiek.

De aimabele Claes, die in 2005 met pensioen ging, verraste in 1997 vriend en vijand met een literaire zijsprong: de voortreffelijk onthaalde roman Kraai, over een stervende vader. Achttien jaar later maakt hij een comeback met een knoert van een boek, waaraan gepriegeld is als aan een Zwitserse klok. Tot het mechaniek bijna stilvalt.

Taalbouwsel

Vijftig speelt zich af omtrent het jaar 2000 en werpt een licht op het bezwaarde bestaan van een aantal heerschappen die de kaap van de vijftig ronden. Midlifecrisissen, hoor ik u denken? Literair moeten er dan een paar alarmbellen afgaan. We hebben ze al zo vaak gehad: mannen d…Lees verder

Alles kan slechter

'Het selectieve geluk van vijftigers', zo stond op de cover van dit blad enige tijd geleden. Binnenin vertelde een psycholoog dat de mens meer kans heeft om na zijn vijftigste gelukkiger te zijn dan tussen zijn dertiger en veertiger jaren. Er stond gelukkig 'selectief' in de titel, dacht ...

Filip Rogiers

'Het selectieve geluk van vijftigers', zo stond op de cover van dit blad enige tijd geleden. Binnenin vertelde een psycholoog dat de mens meer kans heeft om na zijn vijftigste gelukkiger te zijn dan tussen zijn dertiger en veertiger jaren.

Er stond gelukkig 'selectief' in de titel, dacht ik, lezende in Bavo Claes' nieuwe en tweede roman Vijftig. Dat boek schetst de levens van enkele babyboomers die in het jaar 2000 vijftig werden. Het is het relaas van geknakte vleugels en een beetje bloed. Geflopte levens, gemiste kansen, uitgebluste huwelijken, 'tientallen jaren van opgestapelde irritaties'. Om nog te zwijgen van de fysieke ravage: grijze haren, kale knikkers, terugtrekkend tandvlees, slappe vaandels.

Kortom, treurnis van begin tot einde, maar wel zo fijntjes opgetekend door taalkunstenaar Claes dat je ervan smult. Ja, zelfs van schaterlachen moet.

Zou het zo erg gesteld zijn met Bavo sinds hij van het scherm verdween, dacht ik? Niet dus. 'V…Lees verder

Satirische komedie over seks, ouderdom en sterfelijkheid in het Vlaamse land. De hoofdpersonen zijn drie Vlamingen die in het jaar 2000 de grens van ‘vijftig’ overgaan. Journalist Jan Cleyman, verzamelaar van prentbriefkaarten met kunstzinnige vrouwenborsten en de trotse eigenaar van een roze Cadillac, schrijft alvast in memoriams van beroemdheden die weldra zullen overlijden. Zijn vrouw Jo runt een boekhandel en is uitermate ongelukkig met haar snurkende, impotente echtgenoot. Zij valt voor Vincent Velings, die als televisiepresentator zijn glorietijd heeft gehad, maar als ladykiller nog volop actief is. Bavo Claes, zelf jarenlang presentator van het VRT-nieuws, tovert de plaatjes van Jan en de standjes van Vincent om tot ironisch erotisch leesvoer. Een serieuze karakterontwikkeling of diepzinnige morele dilemma’s hoef je van Claes niet te verwachten: als Jo vreemdgaat met Vincent ziet Jan geen andere oplossing dan een groteske liquidatie. Na een barokke Vlaamse droom boordevol borst…Lees verder

Over Bavo Claes

Bavo Claes (Boom, 8 september 1949) is een Belgische journalist en schrijver. Hij was nieuwslezer op de VRT.

Biografie

Eind de jaren zestig, en begin de jaren zeventig studeerde Claes Romaanse talen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werkte er twee jaar als assistent, en ging vervolgens aan de slag als televisiejournalist bij de publieke omroep.

Buiten nieuwslezer was Claes er ook actief als verslaggever en op de eindredactie. Toen hij op vrijdag 30 september 2005 voor het laatst Het Journaal op de omroep presenteerde, had hij precies 30 jaar voor de VRT gewerkt.

In 1987 bij het ongeluk met de Herald of Free Enterprise viel Claes erg op. Niet alleen presenteerde hij die dag het journaal zonder das, maar ook pakte hij minister van verkeer Herman De Croo veel harder aan dan voor die tijd gebruikelijk was. Dat presenteren zonder das was een eenmansprotestactie tegen het afschaffen van een (voor hem) belangrijke …Lees verder op Wikipedia