Boek
Nederlands

Drie zusters

Bart Moeyaert (auteur), Koen Broos (fotograaf), Anton Tsjechov (naar het werk van)
Titel
Drie zusters / Bart Moeyaert ; met foto's van Koen Broos ; oorspr. auteur Anton Tsjechov
Auteur
Bart Moeyaert
Fotograaf
Koen Broos
Naar het werk van
Anton Tsjechov
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2004
40 p. : ill.
ISBN
90-5933-068-4

Besprekingen

Mooi uitgegeven boek met tekst en foto's van het toneelstuk 'Drie Zusters', geschreven door Bart Moeyaert, de succesvolle Vlaamse kinder- en jeugdboekenschrijver en inmiddels ook gerenomeerd schrijver van theaterteksten. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd in november 2003 en in 2004 bekroond met de 1000 Watt theaterprijs voor de beste Vlaamse of Nederlandse podiumproductie voor kinderen en jongeren. De auteur schreef het stuk op basis van improvisaties van de drie actrices, maar zijn karakteristieke stijl is in de korte dialogen en in de ritmiek van woorden en zinnen goed herkenbaar. En net als in de Drie Zusters van Tsjechov zijn de familieverhoudingen dramatisch. De korte poëtische scènes gaan zwanger van het onontkoombaar noodlot: "zoals het geluid van een trein die voorbij dendert en in de verte verdwijnt". En ondanks wreedheid en verdriet zijn liefde en verlangen de blijvende en hoopvolle tegenpolen. Door eenvoud en zeggingskracht is dit toneelstuk leeftijdsloos familietheate…Lees verder

Drie zusters

Drie zusters' is als theatertekst tot stand gekomen tijdens improvisaties van drie actrices, met Anton Tsjechows 'De drie zusters' als inspiratiebron. Drie zussen zijn bij elkaar op de naamdag van de jongste zus Irina, tegelijk de sterfdag van hun vader. De drie dochters spreken vol verbittering over de vader naar wie ze zo op keken, maar in wiens ogen ze niets goed konden doen. Vooral Olga, de oudste, niet. De vernederingen uit haar jeugd brengen haar tot perfide spelletjes, waarin ze Irina als hond laat opdraven. De sfeer van dit stuk is uitgesproken grimmig, de dialogen zijn bitter. Vanuit een ingehouden woede wordt er weinig gezegd, maar veel gesuggereerd. De foto’s dragen bij tot de beklemmende sfeer. Een zeer verzorgde uitgave voor de happy few die cryptische theaterteksten lezen.

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Boudewijn Peter (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede naam verwijst naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn leraarsdiploma…Lees verder op Wikipedia