Boek
Nederlands

De baas van alles

Bart Moeyaert (auteur), Katrien Matthys (illustrator)
+1
De baas van alles
×
De baas van alles De baas van alles
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
De baas van alles
Auteur
Bart Moeyaert
Illustrator
Katrien Matthys
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789022319543

Besprekingen

Stralingsgevaar

De filosofische fabel De baas van alles maakte furore op de Frankfurter Buchmesse, maar toont geen Bart Moeyaert in grote doen.

Een kat vindt een hond, achtergelaten bij een boom. Het enige wat hij doet, is liggen, huilen en wachten. Zoveel lijdzaamheid verbijstert de kat. 'Ik vind dat je iets moet doen aan wat je hier doet,' zegt ze. 'Alleen maar liggen - liggen liggen, liggen huilen, liggen wachten, is niet goed. Dat wordt je eind.' 'Ik wacht op de baas,' zegt de hond.
Het lijkt de kat een volstrekt onzinnig idee. Zo onzinnig dat het haar intrigeert. Wat drijft de hond? En wie is die baas eigenlijk? Ze gaat op onderzoek uit. Ze ontmoet een uil, in wiens ogen evenveel duistere geheimen te lezen staan als in de hare, een sluwe vos, vuurvliegjes die enkel aandacht hebben voor elkaar, een vlinder die nooit de kortste weg kiest tussen A en B, een mot die wanhopig op zoek is naar de baas van alles, en een haan en een hen wie het allemaal niet zoveel kan schelen. Allemaal staan ze op hun eigen manier in het leven.
De kat, die de hoofdrol speelt in De baas van alles van Bart Moeyaert, is een volbloed sce…Lees verder

Op de Buchmesse in Frankfurt heeft De baas van alles, een coproductie van uitgeverij Manteau en De Harmonie, hoge ogen gegooid als eerste glow in the dark-boek ter wereld. Het is grotendeels gedrukt op zwart papier met de tekst en tekeningen in fluorescerende inkt. Je kan het dus lezen in het donker. Nog nooit eerder gerealiseerd, zegt de uitgever, hoewel de idee om je kinderen in bed voor te lezen terwijl het licht al uit is, toch al eerder bij iemand moet zijn opgekomen. Misschien was de productiekost een probleem, want aan dit boek hangt een stevig prijskaartje (24,95 euro) en het is dan nog in China gedrukt om op de kosten te besparen. Reden voor de relatief hoge prijs was ook het feit dat er een aantal uitklapbare bladen inzitten. Maar de zaken lopen goed, want de interesse in het buitenland is naar het schijnt groot.

Vreemd toch, wat uitgevers allemaal gelukkig kan maken ? Johan de Koning van De Harmonie heeft de bedoeling een hele serie glow in the dark-boeken te maken "…Lees verder
In dit dierenverhaal, speelt de kat de hoofdrol. Op zijn sluiptochten door de nachten, komt hij met allerlei andere dieren in gesprek: de uil, de vos, de hond, de vlinder, de mot, de hen en de haan. Wie is de baas, wie is de baas van alles? De gesprekken zijn vluchtig en vaag, soms bijna filosofisch. Antwoorden worden niet echt gegeven en het verhaal heeft een moeilijk einde: een kind roept de kat naar binnen en de kat luistert. Zou het kind als baas van alles bedoeld zijn? Het boek is opvallend van vormgeving; de bladzijden zijn om en om fluoriserend van kleur met zwarte opdruk en zwart met 'glow-in-the-dark' opdruk. Dit geeft in het donker een mooi - en extra mysterieus - effect. Bovendien kunnen de zwarte bladzijden naar links én naar rechts worden uitgevouwen zodat de toverpagina's twee keer zo breed worden. Door het filosofische karakter van het verhaal, is de zinsbouw soms wat gecompliceerd. Alles bij elkaar een verrassend boek. Erg leuk om voor te lezen of om samen (in het donk…Lees verder

De baas van alles

Een hond ligt vastgebonden aan een boom te wachten op zijn baas die niet komt. Het wachten duurt lang en de hond heeft honger en dorst en vooral: hij mist zijn baas. De kat spoort hem aan zich los te maken van zijn boom en van zijn baas maar de hond is hondstrouw. De kat probeert niet aan de hond te denken maar dat lukt haar niet. Elke nieuwe dag wordt ze als het ware naar de hond getrokken. Ze praat met de uil en de vos en andere dieren over de hond en de baas die niet komt. Ze probeerde zich voor te stellen hoe het was, wachten op een baas. Ze wist hoe het was om zelf de baas te spelen, of om helemaal de baas te zijn. Die ene tel waar het om ging als ze een muis ving of een bromvlieg tegen de grond mepte. Als zij de baas was, was het ook een kwestie van wachten, maar dan op het goede moment. Dan komt de mot en die blijkt te wachten op 'de baas van alles'. En ze lijkt nog te weten waar hij woont ook. Als op een morgen de hond weg is, mist de kat hem enorm. Maar in het huis met het li…Lees verder

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Peter Boudewijn (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede en derde naam verwijzen naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn lera…Lees verder op Wikipedia