Boek
Nederlands

Ninja Nero : roman

Bart Koubaa (auteur)
Een intelligente maar getraumatiseerde jongeman moet na een brand die hij zelf heeft aangestoken leven met een gezichtsmasker, wat hem er niet van weerhoudt bijzondere prestaties te leveren waarvoor hij voorbestemd blijkt.
Titel
Ninja Nero : roman
Auteur
Bart Koubaa 1968-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
294 p.
ISBN
9789021409245 (paperback)

Besprekingen

Verschroeiende trip

De ongebreidelde verbeelding van Bart Koubaa leidt altijd weer tot romans die gedoemd zijn om te ontsporen. Zijn nieuwste, Ninja Nero, is daar geen uitzondering op.

Met Bart Koubaa (°1968) weet je maar nooit. Elk nieuw boek van de Gentse fotograaf en ex-muzikant is een uitnodiging tot een speels avontuur, een proeve van taalalchemie of een filosofische tocht door een ingenieus labyrint. Maar ook weleens een ferme aanslag op de logica.

Koubaa moet zowat de ongrijpbaarste Vlaamse schrijver van het moment zijn, te meer daar al zijn romans uitpuilen van de wildste associaties. Sla er bijvoorbeeld maar Maria van Barcelona (2010), De Brooklynclub (2012) of De vogels van Europa (2014) op na. In zijn recentste roman Een goede vriend (2016) diepte Koubaa zijn geliefkoosde thema van de bedrieglijke waarneming verder uit.

De nieuwste toevoeging aan zijn reliëfrijke oeuvre heet Ninja Nero. En wederom wordt de lezer aan boord gehesen voor een behoorlijk ontwrichtende trip. De openingsscène is zonder meer verschroeiend te noemen én niet toevallig afkomstig van een auteur die achttien jaar geleden debuteerde met Vuur. De …Lees verder

Op de loop

Roman. Het antwoord op de levensvragen ontglipt Jona in Bart Koubaa's nieuwste, Ninja Nero.

Bart Koubaa (50) laat er in zijn nieuwe roman Ninja Nero geen gras over groeien. Het verhaal is pas onderweg als hoofdpersoon Jona Van Rein zijn wereld in de fik zet. Doelbewust drenkt hij het ouderlijk huis in benzine en zet de boel in lichterlaaie. Zijn vader, die brandweerman is, zal hem komen redden, luidt de verwachting. En zijn moeder, die haar geluk jaren voordien al in Amerika was gaan zoeken, zal terugkeren. Beide wensen komen uit, al is het geluk van korte duur.

In een lange flashback leidt ­Koubaa de lezer door de jaren die aan Jona's wanhoopsdaad voorafgaan, waarbij hij steeds nadrukkelijker laat blijken dat je er met een beetje psychologie van de koude grond niet komt. Ja, Jona heeft geleden onder het vertrek van zijn moeder. En ja, Jona draagt de littekens van de pandoeringen die zijn vader hem verkoopt. Maar het wonderlijke is dat Jona, zelfs op betrekkelijk jonge leeftijd, zijn lot met gelatenheid, en zelfs een zeker genoegen ondergaat. In het brandwonden…Lees verder

Ninja Nero

Eerste zin. Het onschuldige vlammetje dat op het kopje danste van de tweede lucifer die Jona Van Rein had afgestreken, was opgerezen tot een woeste zee van torenhoge vuurtongen die met zichtbaar plezier de eikenhouten vloer en houten muren, de boekenkast, de bamboeladder ertegen en de vleugelpiano met erop de ingelijste foto en erboven het abstracte schilderij verslonden.

Jona is dertien wanneer hij het huis waar hij samen met zijn vader woont in brand steekt. Dat hij onophoudelijk slaag krijgt van de man zal er wel iets mee te maken hebben, maar het is ook een vrouwenkwestie, een meervoudige zelfs. Hij hoopt zo niet alleen zijn moeder, die zes jaar eerder met een vriendin naar Amerika is vertrokken, terug naar haar gezin te lokken, het is ook een wanhoopsdaad, omdat de lerares biologie met wie hij dolgraag als een vuurmier een huwelijksvlucht had gemaakt eveneens naar dat land is geëmigreerd. Aan zijn escapade houdt Jona zware brandwonden over, waardoor hij voor de rest van zijn leven een masker zal moeten dragen. ‘Alleen zijn oppervlakte werd beschadigd, niet zijn ziel’, schrijft Bart Koubaa.

Wat volgt, is een verhaal opgehangen aan een aantal heel specifieke voorwerpen, zoals het Vrijheidsbeeldje dat Jona als kind tevergeefs uit een grijpkraam op de kermis probeerde te halen, het boek over Michael Strogoff waaruit zijn moe…Lees verder

Jona van Rein is 13 jaar als hij zijn ouderlijk huis in brand steekt en zelf het vuur inloopt. Een wanhoopsdaad van een jongen, die sinds zijn moeder vertrokken is door zijn vader regelmatig geslagen wordt, ingegeven door de overtuiging dat zijn vader (een brandweerman) hem zal redden en zijn moeder zal terugkeren. Dat gebeurt ook, maar de intelligente Jona moet door de verwondingen aan zijn gezicht verder leven met een masker. De lezer volgt hem tijdens zijn schooljaren en diensttijd, waarna hij nogal abrupt voorbestemd blijkt als hardloper deel te nemen aan de Olympische Spelen van Atlanta in 1996, waar hij een medaille wint. Dit is maar een greep uit de gebeurtenissen die over elkaar heen buitelen in een lastig te duiden web vol symbolen en motieven, waarin onder meer religie, mythologie, vuur, erotiek en het Vrijheidsbeeld een rol spelen. Koubaa (1968) slaat in zijn tiende roman veel zijwegen in en schrijft hier en daar moeizaam lezende zinnen. Dat leidt tot een bij vlagen bijzond…Lees verder

Over Bart Koubaa

Bart Koubaa, schrijversnaam van Bart Van den Bossche (Eeklo, 28 februari 1968), is een Vlaams schrijver, dichter en zanger.

Bart van den Bossche studeerde film en fotografie en later Arabisch in Gent. Hij werd bekend als zanger en tekstschrijver van de Eeklose rockgroep Ze Noiz (1984-1993), die in 1988 Humo's Rock Rally won. Datzelfde jaar verscheen onder zijn eigen naam de dichtbundel In de wolken staat Icarus.

Van den Bossche stelde zijn pseudoniem samen door de familienaam van zijn vrouw aan te nemen. Hij debuteerde als romanschrijver onder deze naam in 2000 met Vuur. Dit boek kreeg de Debuutprijs van 2001. Tijdens de Literaire Lente van 2002 deelde Vlaams Minister van Cultuur Bert Anciaux er 20.000 exemplaren van uit aan treinreizigers. In de periode 2012-2015 was hij redactielid van het literair tijdschrift De Revisor. Inmiddels is hij zanger van de band Buckey Down.

Bibliografie