Boek
Nederlands

Mannen van God : de vele gezichten van de kerk

+1
Mannen van God : de vele gezichten van de kerk
×
Mannen van God : de vele gezichten van de kerk Mannen van God : de vele gezichten van de kerk

Mannen van God : de vele gezichten van de kerk

Titel
Mannen van God : de vele gezichten van de kerk
Auteur
Bart Demyttenaere
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2008
271 p. : ill.
ISBN
9789056178215

Besprekingen

Bart Demyttenaere schreef eerder al boeken over zelfmoord, het gevangeniswezen, armoede en de vluchtelingenproblematiek. Na zijn tijd als seminarist werd hij een "ketter van God los". Recent evolueerde hij echter naar een nieuwe fascinatie voor het religieuze leven. De aanleiding hiervoor bleken een tiental trappistinnen te zijn uit zijn buurt, met wie hij intussen bevriend geraakte. Het resulteerde in een plan voor een trilogie, waarvan het eerste deel, De laatste zusters van Vlaanderen, in 2007 verscheen bij Van Halewyck. In dit tweede deel komen een aantal vertegenwoordigers van de Belgische kerk aan het woord.
In een voorwoord stelt de auteur de piramidale structuur van het boek voor, die de aloude hiërarchische structuur van de kerk volgt. Daarnaast waarschuwt hij al meteen voor de grote verscheidenheid van meningen en sommige regelrechte tegenspraken die je in de getuigenissen kan vinden.
Dan volgt een merkwaardige proloog, een persoonlijke brief van acht bladzijde…Lees verder
Na zijn tijd als seminarist werd jeugd- en non-fictieauteur Bart Demyttenaere een "ketter van God los". Recent ontwikkelde hij echter een vernieuwde fascinatie voor het religieuze leven. Dat resulteerde in een plan voor een trilogie, waarvan het eerste deel, De laatste zusters van Vlaanderen verscheen in 2007*. In dit tweede deel komen een aantal vertegenwoordigers van de Belgische kerk aan het woord. In een voorwoord licht de auteur de piramidale structuur van het boek toe, dat de hiërarchie van de kerk volgt. Dan volgt een persoonlijke brief aan Jezus, waarin Demyttenaere zijn eigen levensverhaal doet. Vervolgens krijgen we gesprekken met een diakenkoppel, een kapelaan, een pastoor, een deken, een vicaris, hulpbisschop De Kesel van Mechelen-Brussel, bisschop Patrick Hoogmartens van Hasselt, en kardinaal Danneels. Achteraan volgen een verklarende woordenlijst en een bibliografie. Samen geven de interviews een realistisch beeld van de Vlaamse kerk en de manier waarop de betrokkenen om…Lees verder

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia