Boek
Nederlands

Wij uit Bolderburen

Astrid Lindgren (auteur), Els Van Egeraat (illustrator), Sydia Clark (vertaler)
De zes kinderen uit het kleine dorpje Bolderburen spelen altijd samen. De 7-jarige Lisa (ik-figuur) vertelt wat ze allemaal meemaken. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Familie, Vriendschap
Titel
Wij uit Bolderburen
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Els Van Egeraat
Vertaler
Sydia Clark
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Alla vi barn i Bullerbyn
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2015
133 p. : ill.
ISBN
9789021674636 (hardback)

Besprekingen

Bolderburen bestaat uit drie boerderijen (ergens in Zweden) waar zes kinderen en hun ouders wonen. Een van de meisjes, Lisa (7), vertelt wat de kinderen allemaal beleven: spelletjes die ze doen, over dieren, picknicken, over de kerstviering en Pasen, etc. Het eerste boek en een deel van het tweede boek zijn hier gebundeld. In het eerste deel 'Wij uit Bolderburen' beslaan de hoofdstukken circa vier bladzijden en in de andere deeltjes omvatten deze ongeveer zeven tot acht bladzijden en daarin zijn ook de zinnen wat langer. Uitstekend geschreven boek waarin volwassenen nauwelijks een rol spelen en de belevingswereld van kinderen centraal staat. Het geheel straalt een sfeer uit van harmonie, warmte en gezelligheid. Voorzien van aansprekende kleurenillustraties van Els van Egeraat. Zeer geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Wij uit Bolderburen

Het dorpje Bolderburen in Zweden stelt niet veel voor. Het bestaat uit drie boerderijen. In totaal wonen er zes kinderen met hun ouders. Voor die kinderen is Bolderburen het leukste dorp van de hele wereld. Er is ook altijd wat te doen: de kinderen trekken er samen op uit, zwemmen in de beek, vieren samen Kerstmis en doen wat kinderen vroeger deden op de boerenbuiten.

Lisa, Lasse, Bosse, Olle, Britta en Anna hebben het naar hun zin. De verhalen zijn een bundeling uit ‘Wij uit Bolderburen’ en ‘Meer over Bolderburen’. De verhaaltjes worden verteld door Lisa, een meisje van zeven jaar. Avontuur en spanning zal je niet vinden in dit boek, wel warmte, gezelligheid en nostalgie naar vroeger. In het voorwoord wordt dit ook aangehaald: Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had al een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-en-sneeuwploeg. Er bestonden nog geen tv’s, geen computers en er wa…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia

Suggesties