Boek
Nederlands

Sprookjes onder de kersenboom

Astrid Lindgren (auteur), Alex De Wolf (illustrator)
+1
Sprookjes onder de kersenboom
×
Sprookjes onder de kersenboom Sprookjes onder de kersenboom
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Bundel met sprookjesachtige verhalen en verhalen over het kerstfeest. Met een levensbeschrijving van de auteur. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Extra onderwerp
VOO, Sprookjes, Kerstmis, Fantasieverhalen
Titel
Sprookjes onder de kersenboom
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Alex De Wolf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2015
232 p. : ill.
Aantekening
De verhalen in deze bundel verschenen eerder in de bundel Rovers, draken & peperkoeken.
ISBN
9789021674308 (hardback)

Besprekingen

Omvangrijke verzamelbundel met 28 verhalen en een beknopte autobiografie die voor het eerst verscheen naar aanleiding van de 85e verjaardag van de schrijfster. De centrale thema's in deze bundel zijn het kerstfeest en de voorbereidingen hierop (met name in het begin van onze eeuw in Zweden) en aan sprookjes verwante onderwerpen. De lengte van de verhalen is wisselend. Ze zijn al vaker verschenen, soms ook als prentenboek. De hoofdpersonen zijn bekende verhaalfiguren van de auteur die ook voor de hedendaagse jeugd heel herkenbare gevoelens hebben die vaak met enige humor beschreven worden. De schrijfster heeft met behulp van een zeer beeldende stijl een prima sfeer geschapen, die door de goed bij de tekst passende, voor deze gewijzigde druk vernieuwde, zwart-witte tekeningen nog wordt versterkt. De woordkeus is niet te moeilijk, al zullen bepaalde begrippen wel enige toelichting behoeven. Zeer verzorgde uitgave met een nieuwe omslagillustratie die past bij de titel. De verhalen versche…Lees verder

Sprookjes onder de kersenboom

Dit mooi vormgegeven sprookjesboek is een bundeling van 28 eerder verschenen verhalen van Astrid Lindgren. Ze variëren in lengte van 4 bladzijden tot 21 in het verhaal van Ridder Niels van Eka. Mooie zwart-witillustraties van Alex de Wolf sluiten aan bij de teksten. Die vertellen over gewone kinderen die iets bijzonders meemaken of gewoon veel fantasie hebben. Ze gaan over kleine wezens, over fluisterende stemmen, over draakjes, tweelingen, prinsesjes, woeste rovers, een stierenvechter, een ridder, spoken, elfjes, bijzondere dieren en nog veel meer. Sommige verhalen zijn in de ik-persoon geschreven. Af en toe is een verhaal zo meeslepend verteld dat het lijkt alsof je het zelf meemaakt. Andere zijn dan weer minder herkenbaar. Maar altijd is er wel iets origineels, grappigs, ontroerends of spannends. Een heerlijk tijdloos geheel om uit voor te lezen of om naar te luisteren.


Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia

Suggesties