Boek
Nederlands

Nils en het geheime genootschap

Ook verschenen als Stefan en de degenslikker

Astrid Lindgren (auteur), Rick De Haas (illustrator)
+1
Nils en het geheime genootschap
×
Nils en het geheime genootschap Nils en het geheime genootschap

Nils en het geheime genootschap

Ook verschenen als Stefan en de degenslikker

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer Nils en zijn vriend stiekem de tent van de degenslikker binnenkruipen, ontdekken ze dat deze toch niet zo eerlijk is als hij er uitziet. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
Detectives, avontuur
Leesniveau
AVI 9
Titel
Nils en het geheime genootschap / Astrid Lindgren ; ill. Rick de Haas
Ook verschenen als
Stefan en de degenslikker
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Rick De Haas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Rasmus, Pontus och Toker
Editie
2de geheel herz. druk
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2005
171 p. : ill.
ISBN
90-216-1709-9

Besprekingen

Vrolijk detectiveverhaal waarin twee dikke vrienden, Nils en Pontus, een zilverdiefstal oplossen. De spanning in het verhaal is goed gedoseerd, het begin is een tikkeltje wijdlopig. De jongens zijn een jaar of elf en zitten naar Zweedse trant al op de middelbare school. Dit kan verwarrend zijn. Het boek is een herdruk van 'Rasmus en de degenslikker' (l960) en later 'Stefan en de degenslikker' (1980). Het boek is voor de Astrid Lindgren Bibliotheek opnieuw vertaald en wederom onder een nieuwe titel uitgebracht: 'Nils en het geheime genootschap' (2005). Stefan heet nu Nils en zijn vriendje Peter heet in deze herdruk Pontus. Deze herdruk bevat ook nieuwe illustraties. Voor in het boek is een beknopte biografie over Astrid Lindgren opgenomen. Er staat ook een korte uitleg van de vertaalster over het leven van vlak na de Tweede Wereldoorlog, de tijd waarin dit boek is geschreven; een leven dat misschien iets anders was dan nu maar daarom nog niet minder spannend. Vanaf ca. 9 jaar.

Nils en het geheime genootschap

Het boek begint met een korte introductie van de vertaalster, waarin de tijdsgeest van het verhaal even geschetst wordt. De avonturen van Nils en zijn vriendje Pontus beginnen met een reddingsactie, die ze op touw hebben gezet om Nils’ zusje Kiki te helpen: het reddingskorps voor slachtoffers van de liefde. Het is uit met haar vriendje en Kiki is als de dood dat hij haar foto in een schriftje met afgedankte liefjes zal kleven. Nils en Pontus willen stiekem de foto stelen maar ze zijn die nacht niet de enigen die het huis zijn binnengedrongen. De jonge helden volgen de boeven, die zilver en andere waardevolle voorwerpen uit het huis hebben meegenomen, en belanden in een hachelijke situatie. De boeven blijken kermiskramers te zijn. Nils' hond wordt gekidnapt maar uiteindelijk komt alles goed en ze komen zelfs in de krant! Hoewel Astrid Lindgren onvergetelijke boeken op haar naam heeft staan, stelt dit boek me enigszins teleur. Waar Pippi Langkous alle regels aan haar laars lapt, Ronja d…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon di…Lees verder op Wikipedia

Suggesties