Boek
Nederlands

De zandwolf

Asa Lind (auteur), Kristina Digman (illustrator)
+1
De zandwolf
×
De zandwolf De zandwolf
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Zackarina heeft niemand om mee te spelen. Op een dag ontdekt ze op het strand een zandwolf met wie ze over belangrijke zaken kan praten. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De zandwolf / Asa Lind ; met tek. van Kristina Digman
Auteur
Asa Lind
Illustrator
Kristina Digman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Sandvargen
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2004
122 p. : ill.
ISBN
90-5838-272-9

Besprekingen

Zackarina is een klein meisje dat met haar papa en mama in een huisje vlak bij de zee woont. Ze heeft geen broertjes en zusjes, en wanneer mama en papa het weer eens een keertje te druk hebben, ontmoet Zackarina op het strand een heel bijzonder wezen: de Zandwolf. De Zandwolf is al overal geweest, kent het antwoord op alle vragen en is al heel oud. Zackarina kan altijd op hem rekenen, wanneer ze naar het strand komt om te spelen of om na te denken. Met de Zandwolf kan je zandkastelen bouwen, het strand mooier maken of heerlijk door het zand spartelen en stuiteren. Maar Zackarina kan met de Zandwolf ook heel filosofische gesprekjes voeren, zoals "waar was ik voor ik werd wie ik ben?" of "hoe was het toen de oma van oma een klein meisje was? " of "hoe kan het heelal oneindig zijn als alles een einde heeft?". En telkens komt Zackarina met een mooie verklaring naar huis gehuppeld en doet haar ouders versteld staan.

Realiteit en fantasie worden bewust niet van elkaar gescheiden. Zo …Lees verder
Zackarina woont met haar ouders in een eenzaam huisje vlakbij het strand. Omdat haar ouders vaak geen tijd voor haar hebben en vrienden niet aanwezig zijn, zoekt zij haar toevlucht bij de zandwolf. Dit door haar zelf opgegraven/verzonnen dier van zand luistert naar al haar moeilijke vragen. Ze spreken over zaken als hoe moet ik me de oneindigheid van het heelal voorstellen. Zacharina is eigenwijs en filosofisch, vrolijk maar bokkig als haar ouders niet goed naar haar luisteren. Elk hoofdstuk is een afgerond geheel. Herkenbare situaties op een voor een jong kind vrij omslachtige manier beschreven. Dit maakt het op zich wel interessante gegeven als verhaal minder direct en voor ongeduldige kinderen wat taai. Grappige zwartwitillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De Zandwolf

Zackarina woont samen met haar mama en papa in een huisje bij de zee. Al spelend in het zand graaft ze op een dag een diepe kuil. In die kuil zit een zeldzame Zandwolf. Haar aanvankelijke verbazing maakt snel plaats voor verwondering, want de Zandwolf is geel, wild, wijs en altijd vrolijk. Al snel wordt hij Zackarina’s favoriete speelkameraad.Samen buigen ze zich over belangrijke vragen, zoals wiebelende benen, zonne- en maneschijn, blauwe plekken, geheimtaal en het heelal. Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken, die ook ideaal zijn om voor te lezen. Elk miniverhaaltje staat op zichzelf en is chronologisch en met vaart opgebouwd. Zacharina’s vragen en de daarbij horende emoties vormen de rode draad doorheen het boek. De antwoorden bij monde van de Zandwolf zijn fantasieprikkelend zowel voor de jonge lezer als voor de volwassene. Met veel ‘naturel’ maakt de auteur gewag over de staat van de dingen in de dingen. Een originele en zeer geslaagde filosofische invalshoek. Dat wo…Lees verder