Boek
Nederlands

Brieven aan Esther

Arnon Grunberg (auteur)
Brieven van de Nederlandse schrijver uit de periode juli 1992-september 1993 aan een 18-jarige studente aan de kunstacademie.
Onderwerp
Grunberg, Arnon
Titel
Brieven aan Esther
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Alauda Publications, 2011
83 p. : ill. + 1 bijlage
Aantekening
Los bijvoegsel (feuille volante) van het gedicht: De dood zal mijn moeder zijn
ISBN
9789081531450 (paperback)

Besprekingen

Deze bundel bevat de brieven die Arnon Grunberg (1971) schreef aan Esther Krop (1974) tussen juli 1992 en september 1993. Dus voordat hij in 1994 debuteerde met 'Blauwe maandagen'. Krop, inmiddels grafisch ontwerper, is de uitgever en vormgeefster van deze bundel. Haar brieven zijn zoekgeraakt. In zijn voorwoord beschrijft Grunberg de schroom die hem beving, toen Krop hem vroeg of hij de brieven na zoveel jaren alsnog wilde te publiceren. Na enig nadenken stemde hij ermee in. Die aanvankelijke terughoudendheid valt te begrijpen. De correspondentie, met als belangrijkste onderwerpen schrijven en kunst, begint vriendelijk, maar Grunberg reageert allengs meedogenlozer op Krops ideeën. De kunstenaar als jonge man, die zich terdege bewust is van zijn ambitie, maar nog op zoek is naar schrijver die daar bij past. Voor fans een must en voor bibliotheken die volledigheid nastreven op het gebied van hedendaagse Nederlandse literatuur.

Over Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (officieel: Arnon Yasha Yves Grünberg, Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse schrijver en acteur. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Van maandag 29 maart 2010 tot en met woensdag 16 mei 2018 schreef hij een dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant.

Biografie

Tot 1994

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe leve…Lees verder op Wikipedia