Boek
Nederlands

Jackpot!

Arja Veerman (auteur), Babiche (illustrator)
+1
Jackpot!
×
Jackpot! Jackpot!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Doenja krijgt een staatslot voor haar verjaardag. Ze verkoopt hem aan haar moeder. Die wint vervolgens de jackpot en spendeert het geld aan een Spaanse villa, plastische chirurgie, feestjes met beroemdheden, een Ferrari en privéles voor Doenja. Doenja is het zat. Ze wil haar leven van vroeger terug.
Onderwerp
Rijk en arm
Titel
Jackpot!
Auteur
Arja Veerman
Illustrator
Babiche
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
69 p. : ill.
ISBN
9789044816099 (hardback)

Besprekingen

Hoewel Doenja jarig is, heeft ze behoorlijk de pest in. In plaats van de gevraagde Nintendo DS heeft ze een roze rugzak gekregen. Door de crisis kunnen haar ouders zich geen duurder cadeau veroorloven. De rest van de dag verloopt ook al niet zo vlot. Wanneer ze na school een staatslot in de brief van haar Spaanse opa vindt, verkoopt ze dit lot zonder aarzelen aan haar moeder, in de overtuiging dat zij toch nooit geluk heeft. Maar het lot wint de jackpot: 13.1 miljoen euro! Doenja’s ouders kopen een villa in Spanje en met zijn allen trekken ze er heen. Terwijl haar ouders zich overgeven aan allerlei uitspattingen zitten Doenja en haar broer opgesloten bij een vreselijke juf. Wanneer hun moeder dreigt iets te doen aan de oren van Doenja’s broer is de maat vol. Samen vluchten ze naar opa, waar het plan groeit om hun ontvoering te ensceneren en een losgeld van 13.1 miljoen euro te eisen.
Vooral in het begin heeft Jackpot! dankzij Doenja’s woede heel wat vaart, maar de ongeloof…Lees verder
Doenja (11) krijgt een staatslot voor haar verjaardag. Ze verkoopt het lot voor twintig euro aan haar moeder, zodat ze kan sparen voor een Nintendo DS. Maar dan wint haar moeder de jackpot van 13,1 miljoen euro! Het leven van Doenja verandert totaal: haar moeder koopt een villa in Spanje. Doenja en haar broertje worden elke dag streng bewaakt door een gemene juf, terwijl hun ouders een dure auto kopen, naar feestjes gaan en zich uitleven met plastische chirurgie. Als hun ouders maar niet willen geloven hoe vals juf Marta is en zelfs operaties verzinnen voor Doenja en haar broertje, bedenkt Doenja een plan om van die 13,1 miljoen af te komen en haar oude leven terug te krijgen. Een humoristisch debuut, verteld in korte, heldere zinnen, over een stoer meisje dat ontdekt dat geld niet gelukkig maakt. Met snelle, schetsachtige zwart-witillustraties in wisselend formaat. Met hoofdstuktitels in morsecode en een morsealfabet achterin. Vanaf ca. 10 jaar.