Boek
Nederlands

Werken voor de vijand

Arend Van Dam (auteur)
+1
Werken voor de vijand
×
Werken voor de vijand Werken voor de vijand

Werken voor de vijand

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De opa van Jori (ik-figuur) praat niet graag over de oorlog. Hij heeft als dwangarbeider in Duitsland heftige dingen beleefd. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Werken voor de vijand
Auteur
Arend Van Dam
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2009
135 p. : ill.
ISBN
9789025855390 (hardback)

Besprekingen

Dit is een van de zes boeken uit de Leopold-reeks 'Levende geschiedenis' over weinig behandelde oorlogsonderwerpen zoals stadsbombardementen in Nederland, de lotgevallen van de Roma, kinderen van 'foute' ouders, de Tweede Wereldoorlog in Suriname...

Werken voor de vijand gaat over de vijfhonderdduizend dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazibezetter moesten gaan werken in Duitsland. Hun verhaal verwerkt Arend van Dam in de lotgevallen van de jonge Albert van Dam, zoon van de eigenaar van een transportbedrijfje in Maassluis. Albert is de school grondig beu en droomt ervan vrachtwagenchauffeur te worden. Zijn vader wil dat hij de school afmaakt, maar laat hem wel al als bijrijder oefenen in het transportbedrijf. Dan vallen de Duitsers Nederland binnen. Als de nazi's jonge werkkrachten naar Duitsland sturen, komt ook Albert bij de dwangarbeiders terecht. Hij moet er werken in de Opelfabriek van Rüsselsheim, waar de Blitzvrachtwagen en, zoals later bl…Lees verder
Jori (ik-figuur) vraagt aan zijn opa wat deze deed in de oorlog. Opa stuurt hem een bouwdoos van een eigenaardig vrachtwagentje. Daarna volgt het verhaal over de tijd waarin opa als dwangarbeider in opdracht van de Duitsers in net zo'n auto door Duitsland trok. Aanvankelijk blijft het verhaal wat afstandelijk. Gaandeweg kan de lezer zich meer verliezen in het heftige verhaal. De verhalen over Jori en over opa hebben elk een eigen lettertype. Daarmee wordt het verschil tussen de twee verhaallijnen benadrukt. Opa, Albert in het verhaal, beleeft veel angstige momenten, die een blijvende indruk hebben achtergelaten. Jori leert dat, zeker in oorlogstijd, toevallige omstandigheden voor een groot deel bepalen hoe een leven verloopt. Het zeker niet kinderachtige gegeven wordt zonder opsmuk in eenvoudige bewoordingen verteld. Enkele foto's van opa Albert uit de oorlogstijd onderstrepen de echtheid van het verhaal, dat in schril contrast staat met het leven van kleinzoon Jori. Vanaf ca. 11 jaar.

Werken voor de vijand

Albert zijn hoofd stond niet naar studeren. Hij wou alleen maar vrachtwagenchauffeur worden. Toen plots de oorlog uitbrak, werd Albert opgepakt om te gaan werken in Duitsland. Alhoewel niemand uit Nederland dit wou, moest hij toch met andere jongemannen werken in de Opel-fabrieken waar vliegtuigonderdelen gemaakt werden. Vliegtuigen die bommen op Nederland gooiden. Albert protesteerde maar had geen keuze. Wanneer hij zou weigeren werd zijn familie in Nederland opgesloten. In Duitsland kwam zijn droom uit (hoe erg dit ook mag klinken): hij werd vrachtwagenchauffeur van een Opel-Blitz. Hiermee vervoerde hij grondstoffen en onderdelen van en naar de fabriek. Hij had geen slecht leven, terwijl zijn kameraden in de fabriek zich kapot werkten en honger leden. Daarom scharrelde hij onderweg eten en kleding voor zijn makkers bij elkaar. Tientallen keren werd hij in zijn vrachtwagen beschoten door vijandige vliegtuigen die niet konden weten dat Albert geen Duitser was.
Eén van de zes boe…Lees verder