Boek
Nederlands

Ridderfeest op het Muiderslot

Arend Van Dam (auteur), Ivan & Ilia (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Froukje woont in 1293 op het Muiderslot. Haar vader zoekt een page die tot schildknaap opgeleid kan worden. Froukje stelt voor een toernooi te organiseren om de geschikte page te vinden. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
Ridderfeest op het Muiderslot / Arend van dam ; met ill. van Ivan & Ilia
Auteur
Arend Van Dam
Illustrator
Ivan & Ilia
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2007
74 p. : ill.
ISBN
9789025851071

Besprekingen

We schrijven 1293. Froukje woont samen met haar vader, ridder Berend, op het Muiderslot. Haar vader zoekt een page die opgeleid kan worden tot schildknaap. Het ligt voor de hand dat hij denkt aan Diederik, de verwende zoon van graaf Albert. Jonkvrouw Froukje zou liever zien dat hij kiest voor Roeland, de zoon van de rondtrekkende troubadour Ruger of zelfs voor een jongen uit het dorp. Ze stelt haar vader voor een toernooi, een ridderfeest te organiseren met wedstrijden in boogschieten, een valkenjacht en het redden van een jonkvrouw uit een torenkamer. De winnaar moet dan de nieuwe schildknaap worden. Natuurlijk worden Diederik en Roeland binnen de kortste keren rivalen. Dat leidt tot een verrassende en onverwachte ontknoping waarbij ieder in zijn waarde gelaten wordt. Een dertigtal realistische, zwierige, grijsgetinte pen- en inkttekeningen voegen iets aan het verhaal toe omdat ze het niet slechts letterlijk illustreren. Korte hoofdstukken; brede marges en een ruime interlinie zorgen…Lees verder

Ridderfeest op het Muiderslot

Een Berend-boekje met gebeurtenissen die zich afspelen op het Muiderslot, eind dertiende eeuw. Slotvoogd Berend, de vader van Froukje, zoekt een page. Hij wil Diederik, het verwende zoontje van een graaf, in dienst nemen. Froukje gaat niet akkoord. Ze eist dat er een ridderfeest met allerlei proeven plaats vindt. Zo kunnen meerdere jongens en ook meisjes meedingen voor een job op het Muiderslot. Wie wint, wordt page of hofdame. Veel anekdotes, weinig verhaal, over de eigenwijze dochter van de slotvoogd van het beroemde Muiderslot.


Suggesties