Boek
Nederlands

Echte helden zwijgen niet

Arend Van Dam (auteur)
+1
Echte helden zwijgen niet
×
Echte helden zwijgen niet Echte helden zwijgen niet

Echte helden zwijgen niet

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De drie jongens Stijn, Morris en Karim dagen elkaar uit tijdens een spelletje. Dan loopt het mis, er valt een slachtoffer. Ze vertellen niets en proberen met het geheim te leven. Vanaf ca. 10 jaar.
Extra onderwerp
jongens, liegen
Titel
Echte helden zwijgen niet
Auteur
Arend Van Dam
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2008
134 p. : ill.
ISBN
9789047504405

Besprekingen

Stoere jongens doen alles voor hun vrienden. Of toch niet? Stijn, een boerenzoon met gezond verstand, is blij met zijn twee boezemvrienden Morris en Karim. Hij is een beetje een verlegen jongen en als puntje bij paaltje komt is hij een echte meeloper die graag stoer wil overkomen. Zijn leven komt op een keerpunt wanneer hij de overstap maakt naar de middelbare school. Zijn ouders hebben het financieel erg moeilijk en denken erover om te verhuizen naar Polen, Denemarken of zelfs Canada, omdat de boeren het daar beter hebben. Om nog maar te zwijgen over het ondraaglijke geheim van hun vriendengroepje...

De twee andere stukken van de drieling zijn Morris en Karim. De eerste is zonder twijfel de zelfingenomen 'leider' van de drie. Hij is een meisjesmagneet en zijn raad is goud waard, althans dat denkt hij toch. Vriendschap betekent voor hem alleen maar iets als het in zijn voordeel uitkomt. Karim heeft maar één interesse: voetbal. Hij durft ook niet echt ingaan tegen Morris.

Lees verder
De vriendschap tussen drie jongens, Stijn, Morris en Karim, komt onder spanning te staan wanneer ze overgaan naar de brugklas. Tijdens een spelletje dagen ze elkaar uit en dan loopt het mis: er valt een slachtoffer. Ze proberen de feiten te negeren, maar Stijn vindt het steeds moeilijker om met dit geheim te leven. Hun vriendschap wordt op de proef gesteld. Mogen vrienden klikken of moeten ze de waarheid durven vertellen? En wat gebeurt er dan? De auteur verwoordt in een heldere taal en een eenvoudige verhaallijn een spannend jongensverhaal dat vlot leest. De tekst wordt verlucht met veel beeldmateriaal zoals foto’s, lijstjes en landkaarten. Veel aandacht voor de opmaak van het boek, ook al zou de schreeuwerige cover anders laten vermoeden. Eerste deel van de serie 'Alleen voor jongens!'. Er is een website aan verbonden: www.echtehelden.nu. Vanaf ca. 10 jaar.