Boek
Nederlands

Het verhaal van een kort huwelijk

Anuk Arudpragasam (auteur), Hien Montijn (vertaler)
+1
Het verhaal van een kort huwelijk
×
Het verhaal van een kort huwelijk Het verhaal van een kort huwelijk

Het verhaal van een kort huwelijk

Genre:
Titel
Het verhaal van een kort huwelijk
Auteur
Anuk Arudpragasam
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The story of a brief marriage
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
204 p.
ISBN
9789023456285 (hardback)

Besprekingen

Het onvertelde trauma van Sri Lanka

Roman. Burgers in de tang tussen strijdende partijen: we kennen het van Syrië en Irak. Acht jaar geleden gebeurde het ook in Sri Lanka, aan het eind van de burgeroorlog die meer een kwarteeuw had geduurd. Wat doet dat met een mens, vraagt de uitgeweken Sri Lankaan Anuk Arudpragasam zich.

'De meeste kinderen hebben twee hele benen en twee hele armen, maar de kleine zesjarige die Dinesh in zijn armen droeg had al een been verloren, het rechter, vanaf net boven de knie, en stond nu op het punt zijn rechterarm te verliezen.' Het is een openingszin als een mokerslag in een debuutroman over een zelden belicht conflict. De gruwelijkste periode van zesentwintig jaar oorlog in Sri Lanka was de laatste, van januari tot midden mei 2009. Teruggedrongen in een zanderige kuststrook niet groter dan Central Park in New York, werden de Tamiltijgers en de burgers die ze voor zich uit hadden gedreven, onafgebroken gebombardeerd door het Sri Lankaanse leger.

Dat is de achtergrond van Het verhaal van een kort huwelijk, waarin Anuk Arudpragasam (28) één dag en één nacht beschrijft. Hij doet dat door de ogen van Dinesh, een jongeman die pas zijn moeder verloor.

Dinesh helpt met de evacuatie van gewonden en het opruimen na operat…Lees verder

Dit debuut van de Sri Lankaanse auteur (Colombo), speelt in een vluchtelingenkamp in het noordoosten van het eiland tijdens de burgeroorlog (1983-2009) tussen de regering en de rebellen van de Tamil Tijgers. Het is het verhaal van twee getraumatiseerde jongelingen, Dineshkanthan (‘Dinesh’) en Gangeshwari (‘Ganga’). Beiden hebben tijdens de evacuatie familieleden verloren, Ganga net enkele weken daarvoor haar moeder en broer. Als haar vader aan Dinesh vraagt om met haar te trouwen, zodat ze in de toekomst veiliger zou zijn voor verkrachting of moord, worden beiden (vanuit het perspectief van Dinesh) bewust van hun door de oorlogssituatie zo lang vervreemde gevoelens en gedachten. Dit leidt, naast vele filosofische gedachten (veel ‘misschien’s), tot sobere inzichten in wat het leven inhoudt, dat voor de auteur vooral lijkt te bestaan uit de verbindende eenheid die al het leven doortrekt. Dit wordt beschreven in een even objectieve als verstilde wijze, met voortdurende dreiging van buite…Lees verder