Boek
Nederlands

Voor wie in het donker op mij wacht

António Lobo Antunes (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
+1
Voor wie in het donker op mij wacht
×
Voor wie in het donker op mij wacht Voor wie in het donker op mij wacht
Genre:
Een 79-jarige vrouw, ooit gevierd actrice en nu als alzheimerpatie͏̈nte afhankelijk van de zorg van anderen, krijgt moeite met praten, maar haar hoofd puilt uit van de herinneringen en van de fantasieverhalen waarmee ze de levens van haar verzorgers inkleurt.
Titel
Voor wie in het donker op mij wacht
Auteur
António Lobo Antunes
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Para aquela que está sentada no escuro à minha espera
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
369 p.
ISBN
9789026341311 (hardback)

Besprekingen

Verteller in deze roman is de 79-jarige Celeste, ooit een gevierde actrice, nu als alzheimerpatiënte afhankelijk van de zorg van een oudere oppasdame en de neef van haar tweede echtgenoot. De jongeman beloofde voor haar te zorgen, maar probeert nu onder die belofte uit te komen. Celeste krijgt moeite met praten, maar haar hoofd puilt uit van de herinneringen aan haar jeugd in de Algarve, haar gloriejaren als actrice en haar twee huwelijken, en van de fantasieverhalen waarmee ze de levens van haar verzorgers zelf inkleurt. Geen gemakkelijke psychologische roman - de lezer moet vaak moeite doen om Celestes gedachtenspinsels te volgen - maar een intrigerende verkenning van de fragiliteit en oerkracht van het menselijk geheugen. Van de Portugese auteur (1942) en psychiater, gezien als kandidaat voor de Nobelprijs, verschenen eerder in vertaling onder andere ‘Het handboek voor inquisiteurs’, ‘Fado Alexandrino’, ‘Dans der verdoemden’, ‘Paardenschaduw op zee’ en ‘Reis naar het einde’.

'Mannen, begin er niet aan'

In de romans van de Portugese schrijver António Lobo Antunes (1942) zit je steeds in het hoofd van één of meerdere vertellers, in hun eenzame universum waar de herinneringen associatief over elkaar heen tuimelen. De stream of consciousness - techniek leent zich ook perfect voor zijn meest recente roman 'Voor wie in het donker op mij wacht', waarin we getuige zijn van het laatste levensjaar van een alzheimerpatïente. Deze Celeste is een 79-jarige vrouw die in haar kleine appartement in het sjofele hart van Lissabon verzorgd wordt door een oudere vrouw, onder toezicht van de neef van haar laatste echtgenoot die ooit beloofd heeft de zorg voor haar op zich te nemen en die daar langzamerhand het liefst zo snel mogelijk van af wil, azend op het appartement.

De roman is goeddeels één lange innerlijke monoloog gelardeerd met het gesproken woord van de omstanders: 'de dokter' , 'de vrouw die mij verzorgt' en 'de neef van mijn man' die over haar praten waar ze bij is en door wie ze zich vaak slecht begrepen en beoordeeld voelt.

"'Het heeft geen zin om dat te blijven zeggen over vijf minuten is ze het alweer vergeten' / overtuigd dat ik kierewiet was, maar ik vergeet niets, ik hoef bijvoorbeeld mijn ogen maar dicht te knijpen en ik zie Faro voor me, met alle straten tot aan de golven, alleen wel ouder natuurlijk, het is ook niet gek dat ik minder energie heb, er zijn zoveel jaren verstreken".

Of: "de neef van mijn man tegen de dokter / 'Ze denkt dat ze nog steeds in Faro is' / en ik dácht helemaal niet dat ik in Faro was, ik wás gewoon in Faro, de meeuwen in een rij op de hoge muur, de wilde eenden die in het water doken en ineens bovenkwamen met spartelende visjes in hun bek, die ze in é&ea…Lees verder

Over António Lobo Antunes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

António Lobo Antunes (Lissabon, 1 september 1942) wordt beschouwd als de belangrijkste hedendaagse Portugese schrijver.

Biografie

António Lobo Antunes kreeg een opleiding als psychiater en diende als arts tijdens de koloniale oorlog met Angola. Nadat hij in 1973 naar zijn vaderland terugkeerde, ging hij aan de slag op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis in Lissabon en werkte hij een tijdlang in Duitsland en België. Zijn oorlogservaringen inspireerden hem tot zijn debuutroman Memória de Elefante (1979), waarin een man diep getraumatiseerd terugkeert uit actieve dienst in Afrika. Door het succes ervan besloot Lobo Antunes van het schrijverschap zijn beroep te maken. Inmiddels publiceerde hij een twintigtal romans (waaronder Dans der verdoemden, Fado Alexandrino, Het handboek van de inquisiteurs en Preek tot de krokodillen), en wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste Europese auteurs van zijn generatie. Naast oorlo…Lees verder op Wikipedia