Boek
Nederlands

Toen onze lieve Kiki wegvloog

Anton Van der Kolk (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Tom is erg verdrietig als zijn papegaai is weggevlogen. Samen met Mira gaat hij de vogel zoeken. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Leesniveau
AVI 6
Titel
Toen onze lieve Kiki wegvloog / Anton van der Kolk ; tek. van Els van Egeraat
Auteur
Anton Van der Kolk
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2005
38 p. : ill.
ISBN
90-276-6032-8

Besprekingen

Uitgeverij Zwijsen blijft actief op het educatieve front, zoals dat heet. Onlangs verschenen weer zes stuks 'Bollebozen', boekjes voor kinderen die 'snel vorderen met lezen'. Dit maal in het eerste niveau: de Bolleboos 'start' voor kinderen van 7 en 8 jaar die lezen op AVI 5 en 6 niveau. De bedoeling van de Bolleboos-serie is leesstof bieden op een redelijk hoog AVI-niveau. Het omgekeerde van 'makkelijk lezen' dus.

In alfabetische volgorde is Christel van Bourgondië met Dubbelland: Iris en Siri het eerst aan de beurt. In Dubbelland heeft elk mens een dubbelganger. Iris ontmoet haar dubbelgangster Siri in het kasteel waar zij woont. Iris is een dochter van een ridder en Siri is danseres en toneelspeelster. Ze besluiten een dag te ruilen. Dat loopt anders dan ze verwacht hadden. De toneelspelers vertrekken zonder dat Iris het merkt en zo blijft Siri in het kasteel achter en belandt Iris in een paar avontuurtjes die ze niet zo leuk vindt. Alles komt goed als zowel Iris als …Lees verder
Tom is erg ontdaan wanneer zijn papegaai Kiki wegvliegt. Samen met Mira, het leukste meisje van de wereld, gaat hij op onderzoek uit. Zo varen ze met een vlot naar het park, ontmoeten ze een vrouw die vroeger ook een vogel had, en deze nog steeds mist en klimt er een wat verwarde man onbezonnen in de boom in de hoop daar Kiki aan te treffen. Thuis aangekomen wacht Tom een verrassing. Oma heeft een nieuwe papegaai gekocht en Kiki komt op het geluid van dat beest aangevlogen. Dit in de ik-vorm geschreven boekje is heel herkenbaar voor jonge kinderen. Het gegeven van een vermist huisdier wordt op een toegankelijke en beeldende manier beschreven. Met name de ontmoetingen van de kinderen met de volwassenen zijn erg fraai. Het slot van het boek is zeer verrassend. Het uit elf hoofdstukken bestaande boek is voorzien van zes paginagrote zwartwitillustraties die weinig aan het verhaal toevoegen. Op de aantrekkelijke geel-groene omslag zijn Tom en Kiki te zien. Vanaf ca. 7 jaar.