Boek
Nederlands

Het huis van oma

Anton Van der Kolk (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Het huis van oma
×
Het huis van oma Het huis van oma
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Maloe snapt niet waarom haar vader zoveel spullen van haar overleden oma wil weggooien; hij wil er zelfs niet over praten. Wat is er vroeger toch gebeurd? Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Dood, Grootouders
Titel
Het huis van oma / Anton van der Kolk ; met ill. van Harmen van Straaten
Auteur
Anton Van der Kolk
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2005
111 p. : ill.
ISBN
90-00-03643-7

Besprekingen

De oma van Maloe is overleden en haar huis zal verkocht worden. Maloe kan er echter moeilijk van scheiden. Als ze er met haar vader naartoe gaat, wil ze vanalles houden als herinnering. Bij haar vader roept het huis echter heel andere herinneringen op en die blijken niet altijd zo aangenaam. In Maloes herinneringen komt haar oma echt tot leven. Tijdens de vakantie nam oma haar mee naar de plaatsen waar ze geleefd heeft en vertelt ze daarbij over vroeger. Haar vaders herinneringen aan de spanningen met zijn moeder zijn veel minder overtuigend verwoord. Hij doet er erg dramatisch over, terwijl de meeste het anekdotische niet overstijgen.

De poging van de auteur om het ideaalbeeld van de oma te nuanceren is zeker verdienstelijk te noemen, maar wel maar gedeeltelijk geslaagd. Maloes gedachten zijn soms nogal artificieel verwoord ("Mijn oma leek op een diersoort die aan het uitsterven was. Zo lief worden ze niet meer gemaakt tegenwoordig") en haar gevoelens blijven heel beperkt. De …Lees verder
Maloe had een hele lieve oma. Na haar dood helpt ze haar vader het huis van oma leegruimen. Door al die oude spullen komen ook de herinneringen naar boven en niet alleen leuke. Langzamerhand komt Maloe meer te weten over het verleden van haar vader die de benauwende burgerlijkheid van het dorp het liefst ontvluchtte. In zorgvuldig, sober en toegankelijk proza vertelt de gevoelige Maloe als bijna twaalfjarige haar verhaal over vergankelijkheid. De herinneringen worden knap verwerkt in verhalen of bijvoorbeeld in dialoogvorm met oma in haar spiegel. Zo komen ook herinneringen van oma toen ze jong was tot leven. In negenentwintig korte hoofdstukjes met titel en vlotte zwart-wit vignetten van Harmen van Straaten verwoordt de auteur heel mooi de existentiële onzekerheid van een kind door ingrijpende gebeurtenissen zoals dood en afscheid nemen. Vanaf ca. 10 jaar.

Het huis van oma

Maloe houdt erg veel van haar oma en is er dan ook het hart van in als ze sterft. Ze heeft slechts goede herinneringen aan oma, maar als het huis wordt leeggemaakt, komen ook de negatieve zaken over oma èn papa aan het licht. Papa is erg weigerachtig om er over te praten, maar Maloe moet en zal het weten. Ze gaat op onderzoek uit. Ook als oma's spulletjes weg moeten, heeft Maloe het moeilijk. Ze voelt dat ze nog met oma kan communiceren via haar spulletjes. Mag dat allemaal zomaar weg? Een boekje over rouwen, verdriet verwerken en omgaan met de dood. Maar ook over omgaan met het verleden van je ouders: rebelse tieners worden doorgaans brave mama’s en papa’s… Mooi geschreven, soms moraliserend. Er wordt heel sereen geschreven over gevoelens, zonder te vervallen in extreme, zwaarwichtige toestandenen. De schrijfstijl is heel eenvoudig, wat goed is omwille van de behandelde problematiek. Vooral kinderen die met het overlijden van een grootouder te maken krijgen, zullen naar dit boek g…Lees verder