Boek
Nederlands
Titel
Machten der duisternis
Auteur
Anthony Burgess 1917-1993
Vertaler
Paul Syrier
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Earthly powers
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2017
751 p.
ISBN
9789028261624 (hardback)

Besprekingen

De dunne lijn tussen goed en kwaad

Roman. Anthony Burgess kent u van A Clockwork Orange. Toch is Earthly Powers (1980) misschien wel zijn beste boek. De vertaling heeft lang op zich laten wachten, maar nu is er dan Machten der duisternis, een dikke pil die de lezer in verbijstering achterlaat.

Het is 1971. Het Vaticaan is van plan om wijlen paus Gregorius de 17de heilig te verklaren. Daartoe is men op zoek naar mensen die getuige zijn geweest van door de paus verrichte wonderen. De zoektocht leidt naar de 81-jarige, Brits-Franse Kenneth Marshall Toomey, schrijver in ruste, afvallige katholiek, homoseksueel, woonachtig op Malta met zijn schandknaap Geoffrey en hun bediende Ali.

In de jaren 20 was Toomey er inderdaad getuige van hoe de paus, die toen nog door het leven ging als Carlo Campanati, een terminaal ziek kind genas. De vraag van het Vaticaan is, of hij die ervaring op schrift kan stellen.

Toomey twijfelt. Als hij de geschiedenis van zijn vriendschap met Campanati op papier moet zetten, kan hij niet heen om zijn eigen geschiedenis - die van de worsteling met zijn homoseksualiteit en het geloof. Maar hij zegt toe, en dat is het begin van een duizelingwekkende, barokke vertelling, die de lezer meevoert langs…Lees verder

Het epos van de 20ste eeuw

Eindelijk is de belangrijkste roman van Anthony Burgess, Earthly Powers, in het Nederlands verschenen, fraai uitgegeven in een soepel lezende vertaling.

'Het was de middag van mijn eenentachtigste verjaardag en ik lag in bed met mijn schandknaap toen Ali kwam zeggen dat de aartsbisschop er was om me te spreken.'

Kijk, dat is nog eens een openingszin. Hij is afkomstig van schrijver Kenneth Toomey, hoofdpersoon van Anthony Burgess' roman Machten der duisternis. Toomey heeft de pen weliswaar twaalf jaar geleden aan de wilgen gehangen, maar, zo meent hij, er mankeert nog niets aan zijn 'gewiekstheid in het bedenken van wat men noemt 'een pakkende openingszin'.'

Anthony Burgess (1917-1993) was een virtuoze en hyperintelligente alleskunner. Hij schreef symfonieën en opera's, toneelstukken en filmscripts, essays en literaire kritieken, columns en libretto's, alsook meer dan dertig romans. Naar verluidt sprak hij zeker tien talen. In zijn essaybundel Visiting Mrs Nabokov and Other Excursions schetste Martin Amis ooit een legendarisch portret van zijn tomeloos energieke collega.

Lees verder
Op zijn 81e verjaardag wordt Kenneth Toomey, een belangrijke, succesvolle Britse homoseksuele schrijver, door de aartsbisschop van Malta gevraagd te helpen bij het heilig verklaard krijgen van Don Carlo Campanati, een zwager van Toomey’s zus, die Paus Gregorius XVII werd. Als er een eind komt aan de relatie met zijn secretaris en jonge vriend, die met een forse beloning wordt weggestuurd, kijkt Toomey terug op zijn leven. Hij was de zoon van een Franse moeder en een Ierse vader, met een tandartspraktijk bij Hastings, en woonde al jong op zichzelf als in stilte praktiserende homoseksueel. Vanwege een hartkwaal hoefde hij in de Eerste Wereldoorlog niet in dienst en kon als schrijver naam maken. De belangrijke Britse schrijver en componist (1917-1993) schreef 33 romans, waarvan het verfilmde ‘A clockwork orange’ het bekendst is. Maar deze uitstekend vertaalde roman wordt als zijn beste gezien, omdat hij daarin via Toomey en een grote cast van bekende en onbekende personen met humor en gr…Lees verder

Over Anthony Burgess

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zazie44

Anthony Burgess, pseudoniem van John Anthony Burgess Wilson (Manchester (Engeland), 25 februari 1917 – Londen, 22 november 1993) was een Brits auteur en componist.

Biografie

Anthony Burgess werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na de Tweede Wereldoorlog. In 1959 werd er een hersentumor bij hem geconstateerd en had hij een levensverwachting van een paar maanden. Hij gaf het lesgeven op en werd een fulltime schrijver. Later bleek dat deze diagnose foutief was.

In zijn carrière als schrijver publiceerde hij meer dan 50 boeken in verschillende genres waaronder fictie en sciencefiction. Ook schreef hij een studie over het werk en de taal van James Joyce met de titel Here comes everybody.

Zijn beroemdste en beruchtste boek was A Clockwork Orange, verfilmd door Stanley Kubrick in 1971. Het boek - dat zich te Londen in de nabije toekomst afspeelt - gaat in wezen over vrije wil en moral…Lees verder op Wikipedia