Boek
Nederlands

A clockwork orange

Ook verschenen als Boze jongens

Anthony Burgess (auteur)

A clockwork orange

Ook verschenen als Boze jongens

Een groepje jongeren maakt de straten onveilig. Een van de bendeleiders wordt opgepakt, maar maakt ook in gevangenis amok. De overheid besluit tot een wetenschappelijk experiment: geweld moet hem wezensvreemd worden. Het experiment heeft echter een paar onverwachte bijwerkingen.
Onderwerp
Geweld, Jeugdbendes
Titel
A clockwork orange
Ook verschenen als
Boze jongens
Auteur
Anthony Burgess 1917-1993
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A clockwork orange
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2003
164 p.
Aantekening
Eerste integrale Nederlandse vert.
ISBN
90-414-0787-1

Besprekingen

'A clockwork orange' werd pas wereldberoemd nadat Stanley Kubrick er zijn gelijknamige film naar had gemaakt. Toen de roman in 1962 verscheen was het vooral een 'succes de scandale'. Het verhaal: de vijftienjarige Alex groeit op onder een totalitair bewind. Hij is dol op geweld en met zijn maten slaat hij elke avond een paar mensen in elkaar. Eenmaal gearresteerd wordt hij onderworpen aan een medisch experiment dat inhoudt dat iedere gedachte aan geweld (maar ook aan seks en aan zijn favoriete klassieke muziek) hem voortaan letterlijk doodziek maakt. Wat bijzonder is aan deze uitgave is dat dit de originele tekst is, de eerste integrale vertaling, mét het slothoofdstuk dat in 1962 niet kon worden gepubliceerd. Het is een briljant boek en mag in een adem worden genoemd met '1984' en 'Animal Farm'. Puike vertaling van C. Buddingh en Potter-vertaler Wiebe Buddingh (een eerdere versie verscheen als 'Boze jongens'). Paperback; kleine druk; foto uit de film op het omslag.

Over Anthony Burgess

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Zazie44

Anthony Burgess, pseudoniem van John Anthony Burgess Wilson (Manchester (Engeland), 25 februari 1917 – Londen, 22 november 1993) was een Brits auteur en componist.

Biografie

Anthony Burgess studeerde Engelse taal en letteren en werkte als een onderwijsofficier in Brunei en Maleisië na de Tweede Wereldoorlog. Hier schreef zijn Maleise trilogie over het verval van het Britse koloniale rijk (The long day wanes). In 1959 werd er een hersentumor bij hem geconstateerd en had hij een levensverwachting van een paar maanden. Hij gaf het lesgeven op en werd een fulltime schrijver. Later bleek dat deze diagnose foutief was.

In zijn carrière als schrijver publiceerde hij meer dan 50 boeken in verschillende genres waaronder fictie en sciencefiction. Ook schreef hij een studie over het werk en de taal van James Joyce met de titel Here comes everybody.

Zijn beroemdste en beruchtste boek was A Clockwork Ora…Lees verder op Wikipedia